08 de setembre 2016

Els espectacles de carrer imprescindibles de la FiraTàrrega 2016



Guia per gaudir de les millors obres, totes elles gratuïtes, de la programació que omple de teatre la capital de l'Urgell del 8 a l'11 de setembre
FiraTàrrega 2016, amb un peu a la reivindicació i un altre a la festa

FiraTàrrega 2016 ocupa la capital de l'Urgell del 8 a l'11 de setembre amb algunes de les millors propostes teatrals del moment. El motiu que les engloba és la "interculturalitat", amb obres que transiten entre la reivindicació i la festa, oferint dosis de risc, passió, precisió i moltes ganes de dir coses. La programació compta amb itineraris per a tots els gustos i amb propostes que no us deixaran indiferents. Des de NacióDigital, però, us volem oferir una tria de les millors obres de carrer de l'edició 2016. Art d'alçada, i sempre gratuït. Qui té excusa per no gaudir de bon teatre?

The colour of time. Cie. Artonik
Dia 8: 19:00h
C. Sant Pelegrí

L'espectacle inaugural, The Colour of Time, és una explosió de color, d'alegria i de bons desitjos en una desfilada coreografiada. Un ritual efímer que s'origina per tal d'esborrar les jerarquies i les diferències entre les persones i de celebrar col·lectivament l'amistat, la interculturalitat i el mestissatge. L'espectacle s'inspira en el Holi Festival que se celebra a l'Índia amb l'arribada de la primavera. La Cie. Artonik s'inspira des dels origens, any 1992, en la proximitat, els viatges i els espais públics.

Menar. Joan Català i Roser Tutusaus
Dia 9: 11:00
Dia 10: 19:00
Dia 11: 11:00
Plaça Major

Un els imperdibles. Inspiració en les arrels, Menar és el resultat del procés d’investigació escènica que han dut a terme la Roser Tutusaus i el Joan Català. Una corda de 30 metres i dos cossos ocupen l'espai públic per interactuar amb el públic. Dos constructors d'imatges i de paisatges escènics. Un treball físic intens on els cossos desvetllen les seves possibilitats expressives. Un diàleg que es nodreix del gest, la dansa i el circ i que fa aflorar la intimitat, l'absurditat, els contrastos, les situacions quotidianes, els equilibris i la poètica del risc.

Quixote. Grupo Puja
Día 10: 00:30
Día 11: 00:30
E. 23 Arts

Experts en espectacles de carrer aeris de grans dimensions, Grupo Puja desplega a Quixote tota la seva capacitat tècninca i dramatúrgica, amb música en directe. Coincidint amb el quart centenari de la mort de Miguel de Cervantes, el muntatge es basa en el viatge interior del Quixot, un heroi molt actual, i de Sancho Panza. Somiador i guia que viatja per un món instal·lat en la crisi i en el retrocés dels valors humans. Perquè cal, més que mai, la utopia.

Asuelto. Hurycan
Dia 9: 18:00
Dia 10: 18:00
Dia 11: 18:00.
Plaça d'Espanya

Peça de moviment realitzada per Candelaria Antelo i Arthur Bernard Bazin, conjuntament amb dos intèrprets amb els quals formen un jove quartet, Hurycan. Una observació de la realitat que entén la vida com un organisme, com un cos en moviment que transmet i comparteix els seus atributs: màgic i tangible, conceptual i sensible, bell i lleig a la vegada. Un recorregut coreogràfic que parteix del cos, atrapat en el dubte entre avançar o retrocedir, per trobar un moment determinant que propiciï el canvi.

Silencis. Claire Ducreux
Dia 09: 19:00
Dia 10: 11:00
Dia 11: 17:30
Plaça Major

La mirada més increïble de les arts de carrer. És petita, però sempre es veu, i fa un "clown" molt delicat i dolç. Silencis és un solo de dansa, teatre-visual i humor, una peça que neix de la necessitat de compartir l'espai-temps transparent que envolta el silenci, de compartir una essència poètica, un tempo, una mirada sobre allò imperceptible. Un instant propici per veure ballar les coses immòbils, per sentir-se infinitament viu. Un arbre que s'estremeix. Una ànima que balla. Una invitació a respirar junts al ritme lent i profund de la vida.

Manifesta. Obskené
Día 08: 22:00
Día 10: 00:00
Día 11: 00:00
E. Reguer

Manifesta reivindica l'espai públic, la comunitat i el ritual col·lectiu. Parteixen del circ per fer una poètica del risc, per confegir un espectacle convertit en manifest que es qüestiona i que esdevé festa, per a ballar i ballar. Manifesta és una proposta visual, lúdica i crítica, plena d'energia i genuïnament de carrer. Una simbiosi de circ, text i música amb la signatura inconfusible d'Obskené.

Cafe Europa. Ondadurto
Dia 09: 21:00
Dia 10: 21:00
Pl. Hort del Barceloní

Ondadurto sempre té un punt agosarat, sofisticat i crític, una mescla de codis que gaudeix del moviment en escena. Cafe Europa explica la vida d'un petit poble amb gent bona i honesta que s'estima i es respecta. Una rutina que es veurà alterada amb l'arribada d'una forastera. Ondadurto, mitjançant el teatre físic i gestual i el nou circ, ens sorprèn amb aquest muntatge que se serveix d'una gran estructura inspirada en l'arquitectura del Museu Guggenheim de Bilbao. Una al·legoria que retrata la hipocresia i els vicis de la nostra societat.

El diván de la peluquera. Sienta la cabeza
Dia 09: 17:30
Dia 10: 17:30
Dia 11: 17:30
Carrer Migdia

Des de la intimitat i la complicitat d'una acollidora perruqueria, els participants són portats a una experiència simbòlica i única. A través del massatge silenciós i lleugerament opressiu sobre el seu cap, són convidats a compartir alguna vivència opressora. Un projecte testimonial que va de l'àmbit personal a l'universal i que, passant per la sublimació i la transformació estètica, convida a foragitar les pors individuals. Instal·lació presentada en col·laboració amb Escena Poblenou.

Molar. Quim Bigas
Dia 09: 17:30
Dia 10: 17:30
Dia 11: 13:00
Pl. Major

Quim Bigas és un insaciable investigador dels processos informatius que es generen dins els procediments creatius. Les seves peces tenen elements de recerca i de provocació i després dels seus primers espectacles (Història d'una pobra cadira, 2008; Showing Godiva, 2013), presenta Molar, un projecte enèrgic i vitalista centrat en la felicitat i el comerç de les emocions, amb el cos com a protagonista principal. Una peça que planteja les emocions col·lectives com una font de moviment important per a la societat actual.

Mülier. Cia. Maduixa
Dia 09: 20:00
Dia 10: 20:00
Dia 11: 19:00
Plaça Major

Espectacle de dansa de carrer sobre xanques, interpretat per cinc ballarines, que investiga els límits físics amb la dansa i l’equilibri, el moviment i la poesia, la força i les emocions. Mülier neix de la necessitat d’explorar la identitat femenina a través del joc corporal, posant l’accent en la imatge, la poètica visual i la narració. Un homenatge a totes les dones que durant segles d’opressió han lluitat i segueixen lluitant per mantenir viu el seu jo salvatge i que reclamen el dret a ballar i a córrer lliurement.

Focus Xile i Espais temàtics
A banda d'aquests espectacles concrets, singulars i tots gratuïts, volem destacar el Focus Xile, un recorregut per Xile des de Tàrrega, i també volem recomanar tres programacions especials que tenen cabuda en l'edició 2016 de FiraTàrrega:

Focus Xile 2016

El focus dedicat a Xile comptarà amb tres companyies del país americà, que presentaran propostes a la secció oficial de la Fira i una quarta, que ha format part del Programa de Suport a la Creació 2016. Frames, de La Licuadora; l'experiència de teatre comunitari La cocina pública de Teatro Contáiner; el compromès Viaje n.9 de Teatro del Sonido; i la coproducció amb Teatro Niño Proletario, Fulgor, una peça que aborda el fenomen de la immigració i la supervivència en el context d'un món desigual. El Focus Xile 2016 també compta amb una presentació per a professionals de la realitat xilena.

Dins de la Secció Oficial, cal destacar el naixement de l'#EspaiZebra, on les companyies Baal i Les Impuxibles mostraran dues mirades sobre els llocs de pas entre sexualitats. Les Impuxibles presentaran Limbo, que narra la història d'un trànsit: què passa quan t'identifiques amb un gènere que no és el que el teu cos determina? D'altra banda, la Cia Baal estrenarà Crotch (Entrecuix), una peça de dansa-performance que reflexiona sobre la identitat de gènere, amb l'objectiu de donar visibilitat als cossos desobedients i als pensaments dissidents, a l'acceptació de la sexualitat, a la desaparició de la dicotomia home/dona com a solució a la desigualtat entre gèneres.

#Mirades

Dues propostes participatives de companyies no europees que comptaran amb la col·laboració dels veïns i veïnes de Tàrrega. CCOT (Corea del Sud) estrenarà Massager, un treball provocatiu que aprofundeix en la diversitat i que implicarà el públic familiar en l'espectacle mitjançant la participació en un taller de massatges durant la fase de residència de la companyia. Carretera 45 Teatro (Mèxic) estrenaran Algo de mi, algo de tí, una peça participativa i testimonial en la que el reconegut dramaturg i director mexicà Antonio Zúñiga explora la vida de les persones de la ciutat, en aquest cas de Tàrrega. 20 parelles són convidades a compartir el seu testimoni convivencial, la seva relació i la seva vida en comú.

#UrbanNation

La Fira dedica un apartat sencer a la cultura urbana, amb espectacles, tallers i instal·lacions. Ephrat Asherie Dance presenta Riff this, riff that, un treball altament enèrgic amb estils nascuts de la diàspora africana, incloent el jazz vernacle, hip hop, house i breaking; LArcopom presenta Doble KO, on 10 ballarins faran una exhibició de tècnica, acrobàcia i treball coreogràfic (premi al millor espectacle a l'International Battle of the Year 2015); Ravid Goldschmidt i Quim Moya ofereixen un viatge a un món imaginari integrat per sons, llum i color a través de Murmur. Getbak impartiran un "Taller de dansa urbana" on els espectadors de totes les edats podran fer un petit tast del popping, exercicis de robotisme i animation, hip hop o flow. I també la instal·lació Cellodrak, de Montana Colors, una intervenció artística sobre l'espai urbà de la plaça de les Nacions, que interactua amb els elements vegetals i que va evolucionant i mutant durant els dies de la Fira.

Publicat per
7 de setembre de 2016
Esteve Plantada
Enllaç

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...