21 de novembre 2016

Els Pastorets de l’Ametlla de Merola exigeixen un teatre digne i una platea sense cadires de plàstic

Els Pastorets de l’Ametlla de Merola exigeixen un teatre digne i una platea sense cadires de plàstic
Espai d'interlineat+-AMida del text+-Imprimeix la notícia

Centenars de cadires de plàstic tapen la platea freda i sense butaques del Teatre Esplai de l’Ametlla de Merola. L’Associació Cultural Esplai fa 10 anys que exigeix una adequació de l’espai i aquest Nadal està disposada a fer ressonar més que mai la necessitat d’un teatre digne i còmode per als seus espectadors. Tornen els Pastorets i ho fan enmig de la precarietat d’un recinte que necessita un rentat de cara.
L’any 2007 els Pastorets de l’Ametlla de Merola van ser els primers de Catalunya en rebre una Creu de Sant Jordi, la distinció que la Generalitat atorga a les persones o entitats que defensen l’identitat i la cultura catalana. Malgrat tot, el Teatre Esplai, l’escenari que cada any acull la funció, no està, ni de bon tros, a l’alçada del reconeixement que l’obra va rebre fa deu anys.
teatre-ametlla
Per aquest motiu, l’Associació Cultural Esplai ha trencat esquemes en aquesta edició dels Pastorets i ha optat per canviar l’aspecte del cartell dels Pastorets, que s’havia mantingut pràcticament intacte durant mig segle. Enguany, els Pastorets s’anuncien amb una foto que il·lustra la situació que actualment viu el teatre: una cadira de plàstic i la Creu de Sant Jordi que la tradició va rebre l’any 2007. Tal com diu Moisès Boixadera, el director de l’obra, “el cartell d’aquest any “està pensat per reivindicar, més que per vendre“.
La imatge crida l’atenció. A primer cop d’ull, costa d’entendre la relació entre una cadira de plàstic i un premi com la Creu de Sant Jordi. Doncs bé, precisament aquesta és la ideaque vol transmetre l’organització dels Pastorets. “És incomprensible que un reconeixement com la Creu de Sant Jordi hagi de conviure amb una cadira de plàstic”, ha lamentat Marc Fité, membre de l’Associació Cultural Esplai.
Una altra iniciativa reivindicativa és el photocall-ametlla-teatrephotocall que l’organització instal·larà al teatre en dies de funció aquest Nadal. L’escena estarà formada per una butaca i el drac que funciona de porta d’entrada a l’infern en les funcions. La idea és que els espectadors es facin fotos i les pengin a les xarxes socials amb un hashtag que encara s’ha de fer públic però que tindrà com a objectiu denunciar l’absència de butaques a la platea del teatre.

Canvis en el funcionament intern

Els Pastorets de l’Ametlla no es poden escapolir de la precarietat del teatre. De fet, per a la funció d’enguany, l’organització treballa “perquè la gent se senti còmode en l’espai, més que per l’estètica i la posada a punt de l’obra”, ha dit el director, Moisès Boixadera. Aquesta és la gran denúncia de l’entitat organitzadora: la precarietat de l’espai fa que l’obra s’hagi d’anar reinventant any rere any per tal de sobreviure i resultar atractiva per als espectadors.
pastorets-ametlla3En aquesta línia, Boixadera ha assegurat queels principals canvis són a nivell de funcionament intern. En concret, una de les novetats més rellevants és la catalogació de tot el vestuari i l’inventari que se n’ha fet per tal de controlar la roba que s’utilitza per a l’obra. Segons explica Mateu Fité, president de l’Associació Cultural Esplai, “fins ara els actors podien emportar-se la roba a casaperquè cada any eren pràcticament els mateixos”. Ara, però, la reposició d’actors és una tasca important cada any, de manera que s’ha optat per catalogar tot el vestuari per tal que la sortida i arribada d’actors no propiciï que es perdi la roba.

Per Sant Esteve, a teló obert

Hi haurà cinc funcions: una el dia de Sant Esteve i quatre repartides entre els diumenges de gener. Segons ha explicat Marc Fité, la idea d’ocupar els diumenges de gener va força lligada amb la voluntat dels Pastorets de l’Ametlla de diferenciar-se de la resta de Pastorets que els toquen de prop com, per exemple, els de Berga”.
En aquest sentit, i per tal de donar-li un valor afegit a la funció del dia de Sant Esteve, l’obra serà a teló obert. És a dir, el teló no es tancarà en cap moment, de manera que els espectadors podran veure tots els canvis que es produeixen dalt de l’escenari entre escena i escena. Segons Moisès Boixadera, “és una iniciativa que crida l’atenció a la gent i funciona molt bé”. De fet, ha dit, “a vegades, fins i tot ve gent que forma part d’altres Pastorets per veure com funcionem“.
Les dates de les funcions són aquestes:
  • Dilluns, 26 de desembre de 2016 (Sant Esteve) – 18.04h, a teló obert.
  • Diumenge, 8 de gener de 2017 – 17.04h.
  • Diumenge, 15 de gener de 2017 – 17.04h.
  • Diumenge, 22 de gener de 2017 – 17.04h.
  • Diumenge, 29 de gener de 2017 – 17.04h.
pastorets-ametlla1

FOTOS. Presentació dels Pastorets de l’Ametlla de Merola d’enguany, al Teatre l’Esplai, amb Mateu Fité, Marc Fité i Moisès Boixadera / AUTOR: Marc Canturri

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...