01 de setembre 2011

Els Joglars recuperen amb la crisi 'El Nacional' en el seu 50 aniversari




Boadella reclama "aconseguir el màxim amb el mínim, el contrari de les grans estructures, amb el màxim, aconsegueixen el mínim"

Els Joglars aprofita la crisi econòmica per tornar a representar 'El Nacional', una obra que denuncia els fastuosos muntatges dels teatres de l'òpera i que reclama la recuperació de la poesia als escenaris en un any en què la companyia que dirigeix Albert Boadella compleix el seu 50 aniversari. Des del pròxim 1 de setembre, Els Joglars representaran al Nou Teatre Alcalá de Madrid aquesta obra, un musical que, segons ha explicat aquest dilluns en roda de premsa Boadella, sintetitza tots els aspectes artístics i de contingut que ha mantingut aquesta companyia al llarg de la seva trajectòria.

Sentit de l'humor per explicar tragèdies, al costat dels aspectes satírics, crítics, poètics, la presència de la música i la connexió amb la realitat són, per a Boadella, els ingredients bàsics de les seves obres que es veuen representades en 'El Nacional', que ja va portar a escena amb algunes diferències el 1993. En aquesta època, Espanya va viure una crisi econòmica molt important "gairebé tan perillosa i arriscada com l'actual", circumstàncies en què és difícil mantenir "els grans patracols operístics" que "han fet desaparèixer la poesia del teatre" i que "es mengen el 90 per cent dels pressupostos escènics de qualsevol Estat" a Europa. Divuit anys després, Boadella torna a reclamar la recuperació d'aquesta poesia: "aconseguir el màxim amb el mínim, el contrari de les grans estructures, amb el màxim, aconsegueixen el mínim".

Don José, un vell acomodador del que va ser Teatre Nacional d'Opera, i que es troba en estat de ruïna a causa de la crisi, decideix tornar a posar-ho en funcionament. Per a això compta amb una antiga dona de la neteja del coliseu que va arribar a aprendre's les àries que escoltava i amb un grup de músics indigents que toquen al metro i que conformaran l'orquestra. Amb ells es proposa representar el Rigoletto, l'argument i música del qual es van introduint en "El Nacional" al llarg de l'obra. La soprano Begoña Alberdi i el baríton Enrique Sánchez Ramos s'han unit a "Els Joglars" en aquesta obra, que protagonitza Ramón Fontseré en el paper de Don José.

Boadella ha explicat que aquesta obra no es representarà a Los Teatros del Canal de Madrid que ell mateix dirigeix a causa de la seva política "de no fer competència deslleial a l'empresa privada" ja que les temporades són molt curtes. El dramaturg també ha fet referència al seu "auto exili" de Catalunya que, ha dit, la companyia porta molt bé des del punt de vista artístic: "és un divorci mutu, a ells no els interessem i, per tant, ens han deixat d'interessar a nosaltres". "Els propis poders públics i els mitjans de comunicació catalans ens van col•locar en una situació impossible, irreversible. Hem deixat d'actuar, no pel nostre gust. Estaríem encantats de treballar a Catalunya. Simplement, no ens volen, ens han considerat traïdors a la causa", ha recalcat Boadella.

publicat per
www.lamalla.cat
29 agost de 2011

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...