30 de setembre 2011

El fantasma s'actualitza



El teatre Borràs acull una versió posada al dia d'Un fantasma a casa', de Noël Coward

Va ser un dels dramaturgs més prolífics de tots els temps, autor d'una extensa llista d'obres de teatre, revistes, i fins i tot cançons, que han omplert d'històries romàntiques i divertides els escenaris europeus de les últimes dècades. Desenes d'obres que han triomfat arreu i han fet de Noël Coward un valor segur. Però mig segle després, alguns dels treballs de Coward necessiten una posada al dia. Això és, si més no, el que pensa Marc Rosich, adaptador d''Un fantasma a caisa', que aquest dijous s'estrena al teatre Borràs de Barcelona.

L'adaptació de Rosich ha permès posar el dia el treball de Coward. Com a bon dramaturg, el britànic construïa històries interessants. Navegant per les mesquineses i les contradiccions humanes, Coward sabia trobar què hi ha al darrere de moltes situacions, la diferència entre allò que diem i allò que pensem. Però la vida social ha canviat, i molt, des dels anys 20, quan va començar a escriure. El fantasma que aquest dimarts s'instal•la al teatre Borràs segueix sent el de Madame Arcati, una vident. Però en la versió de Rosich Arcati ja no és la mena de bruixa estrafolària que Coward va imaginar a 'Un esperit burleta' (1941), sinó una d'aquestes tiradores de tarot que tanquen les programacions dels canals més dubtosos de la televisió. Si a més resulta que, en la versió catalana, Arcati està protagonitzada per l'ex-Cubana Mercè Comas, les rialles estan assegurades.

Un altre dels canvis introduïts per Rosich és el del protagonista principal de l'obra, que en la versió original era un novel•lista i que ara s'ha convertit en un guionista. Un guionista que prepara una sèrie de televisió sobre fantasmes i esperits i que, per aconseguir trobar-ne algun, de fantasma, pensa que el millor és recórrer al talent d'un expert en la matèria. Aquí és on entra en joc Madame Arcati. El guionista la truca per telèfon i ella accedeix a posar-lo en contacte amb el més enllà. El problema és que Arcati és tan bona fent la seva feina que, posats a trobar fantasmes, en troba un de molt incòmode: l'exdona del guionista, morta fa anys, que reapareix gràcies a la vudú i aprofita la circumstància per a tornar a apropar-se al seu marit, ara vidu i amb una parella nova. Una parella a la qual la dona morta farà la vida impossible. L'embolic és fenomenal i, evidentment, la comèdia també.

L'adaptació d''Un esperit burleta', una de les obres més populars de Coward que arriba a Barcelona sota la direcció d'Antonio Calvo, vol acabar amb l'anomalia que suposa que un dels dramaturgs més famosos de tots els temps siguin un relatiu desconegut a Catalunya. Com totes les comèdies de Coward, 'Un fantasma a casa' descansa en una magistral utilització dels temps teatrals, de la intriga. Tot, amb un ritme vertiginós que, sota l'aparença d'una comèdia sense cap més objectiu que fer que la gent s'ho passi bé, aconsegueix fer una crítica ferotge de les classes altes.

PUBLICAT PER
FOTO : Carles Martínez, Mercè Comas, Alicia González Laá, Gretel Stuyck, Pep Sais i Miriam Alemany protagonitzen'Un fantasma a casa', una adaptació d'una de les obres més populars de Noël Coward.
WWW.LAMALLA.CAT
29 DE SETEMBRE DE 2011

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...