25 de gener 2012

Entre Woody Allen i les sèries de TV

La narrativa audiovisual marca l'estil de Carol López

Ha passat per l'Institut del Teatre, on es va llicenciar en Dramatúrgia i Direcció Escènica, els seus dos hàbitats naturals, però no té manies a l'hora de reconèixer que s'ha criat mamant narrativa audiovisual. Carol López (Barcelona, 1969) és una teatrera hereva del seu temps i de la mateixa manera es declara seguidora de l'univers de Woody Allen que qualifica The wire com una sèrie de televisió «mítica».

Aquestes fílies es reflecteixen en la seva manera d'escriure i de muntar les seves peces teatrals, sobretot unes comèdies urbanes que podrien ser matèria de telefilm o de pel•lícula en tota regla. De fet ja ho han estat, com ha passat recentment amb Germanes, el gran èxit de la seva carrera, o anteriorment amb V.O.S. (Versió Original Subtitulada), la peça que la va situar el 2005 en l'òrbita de les noves esperances del teatre català contemporani.

LA PRIMERA DIRECTORA
El gran salt va arribar amb Germanes, una tragicomèdia familiar que va guanyar dos Max entre altres premis i que va fer dues temporades a La Villarroel. No només això, també va ser el gran aval perquè la productora Focus li obrís també les portes de la direcció de la sala com a substituta de l'argentí Javier Daulte. Així es va convertir fa dos anys en la primera dona que dirigeix un teatre català de rellevància, com és l'espai de l'Eixample que compleix 40 anys d'existència aquest 2012.

Des de la seva arribada, l'aposta per la nova dramatúrgia catalana ha estat el reafirmat full de ruta de La Villarroel. López torna ara amb una nova mostra d'això com és Res no tornarà a ser com abans. I també de la seva manera de treballar en família. A la dramaturga barcelonina li agrada cuinar els seus plats teatrals en equip. I fer-ho a foc lent amb improvisacions i moltes provatures buscant el millor regust. I si ella és la xef, els col•laboradors rere els fogons tenen noms propis com la seva ajudant de direcció, Mercè Vila Godoy, i intèrprets com Paul Berrondo, Andrés Herrera o Dolo Beltrán. La cantant de Pastora, que va estar al seu costat a Last chance i tenia previst fer-ho a V.O.S., torna a l'escenari teatral després de sis anys centrada en la seva carrera musical.

PUBLICAT PER
WWW.ELPERIODICO.CAT
JOSÉ CARLOS SORRIBES
14 DE GENER DE 2012

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...