28 de març 2013

Prop de 50 companyies participaran a la 24a edició de Mostra d'Igualada - Fira de teatre infantil i juvenil




publicat per
27 de març de 2013

La fira se celebrarà enguany de l’11 al 14 d’abril a la capital de l’Anoia

La programació inclou l’estrena de 18 espectacles i dedica una atenció especial a les companyies emergents

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha presidit avui la presentació de la 24a edició de La Mostra d’Igualada – Fira de teatre infantil i juvenil, que es farà de l’11 al 14 d’abril a la capital de l’Anoia. També han participat en la presentació l’alcalde d’Igualada, Marc Castells; el gerent de La Mostra d’Igualada – Fira de teatre infantil i juvenil, Òscar Balcells, i el director artístic de La Mostra, Òscar Rodríguez.

La Mostra d’Igualada és la fira de referència de les arts escèniques per a tots els públics del territori de parla catalana. Està concebuda com un mercat d’espectacles al servei de companyies i programadors, esdevenint un punt de trobada del sector, una plataforma de difusió i una gran festa de les arts escèniques per al públic familiar. La Mostra està organitzada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament d’Igualada, i compta amb la col·laboració de la Fundació Catalunya – La Pedrera.

Enguany a La Mostra d’Igualada es presenten en total 48 espectacles diferents amb 90 representacions. Les funcions es podran veure en 9 espais (4 tancats i 5 a l’aire lliure), a més dels recorreguts dels espectacles itinerants. S’han rebut 282 propostes de participació a la fira, la majoria dels territoris de parla catalana.

En la seva intervenció, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat que “l’aportació que fa la Mostra d’Igualada té una significació local, però també a nivell de país”. El conseller ha explicat que “la cultura al nostre país compta amb una doble xarxa: d’una banda, hi ha els grans equipaments culturals, i de l’altra, els grans esdeveniments culturals, no permanents, però que són fonamentals”. “La Mostra és estratègica”, ha remarcat el conseller.

El conseller ha assenyalat que la Mostra “a més de donar oportunitats als nostres professionals, també fa una feina d’eixamplament dels públics”, tasca que ha qualificat d’ “admirable, necessària i imprescindible”. Ha afegit que “només hi ha una manera de fer front a la crisi, que és tal com ho fan des de la Mostra: amb una aposta per la qualitat, amb continuïtat al llarg dels anys i amb convicció compartida entre els organitzadors”.

Per la seva banda, l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, ha destacat La Mostra com un dels esdeveniments cabdals de la capital de l’Anoia “que dóna un plus d’optimisme i vitalitat a la ciutat, ja que es veu ocupada cívicament i culturalment durant uns dies, fet que ens omple d’orgull”. Castells també ha explicat com la ciutat d’Igualada organitza activitats al voltant d’una cita tan important com La Mostra, per exemple aquest any organitzant la I Mostra d’Artesania o un concurs d’aparadors.

El director artístic de La Mostra, Òscar Rodríguez, ha fet un repàs de la programació d’aquesta edició, destacant-ne el número d’estrenes, 18 en total, i les companyies emergents que hi assistiran. Finalment, el gerent Òscar Balcells ha remarcat el doble vessant que té La Mostra d’Igualada “d’una banda mercat de compra venda d’espectacles i de l’altra plataforma de difusió consolidada de les arts escèniques per a tots els públics.”


Una programació que aposta per l’estrena
Cal destacar que enguany el nombre d’estrenes és el més alt de qualsevol edició de La Mostra fins ara, amb 18 espectacles que es veuran per primer cop a Igualada.

Marcel Gros inaugurarà la 24a Mostra d’Igualada amb Paperipècia, una paraula inventada que ens transporta al seu univers particular, des que era un petit infant fins que va sentir-se atret per la màgia de ser clown. Estrena de luxe d’un dels pallassos més veterans i consolidats del país.

Entre les estrenes també hi ha La Roda Produccions amb La Princesa i el pèsol (teatre musical), Teatre Mòbil amb Sense solta (clown), Txo Titelles amb En Jan Garrotades (titelles) o Xip, Xap Companyia de Teatre amb El vestit nou (titelles).

Sector Trampolí − Companyies emergents
Una de les característiques de La Mostra és que dedica una atenció especial a aquelles companyies catalanes de nova formació o que per primer cop aposten per l’àmbit destinat al públic familiar.

Enguany la programació acull sis grups emergents, agrupats en l’anomenat Sector Trampolí. AlambiQ, Destil·leria cultural estrenarà Si n'era un somni, un personal homenatge a Salvador Espriu en forma de teatre per a tots els públics enguany que se celebra el centenari del naixement de l’autor; Born To Trace amb un espectacle
del mateix títol debuten al teatre de carrer amb una estrena de circ urbà. Per la seva banda, el Cor Infantil d’Amics de la Unió presentarà V-E-U-S! una manera novedosa d’entendre el cant coral. La nova companyia De Puntetes estrenarà El circ dels núvols un espectacle de teatre visual per transportar els espectadors més petits al món dels núvols. La companyia Els peus del Porc estrenaran la seva adaptació a les titelles del conte a A taula! Finalment, Inspira Teatre presentaran El Cel de la Jojó, la història d’una vaca molt particular.

La programació també acull companyies de fora del Principat. Aquest any visitaran La Mostra d’Igualada una companyia del País Valencià (Bambalina Teatre Practicable amb Ulisses), una del País Basc (Markeliñe amb Zoozoom), una de l’Aragó (Los Titiriteros de Binéfar que estrenaran Babios. Pasacalles Estrambótico) i dues andaluses: La Rous i Vaiven Circo. La Rous és la companyia de Rosa Díaz, Premio Nacional de las Artes Escénicas para la Infancia y la Juventud 2011, que estrenarà a La Mostra La Niña. L’actriu i directora també signa la dirección de Do Not Disturb, no molestar, l’espectacle de Vaiven Circo. La presència europea enguany és de la companyia francesa D’akipaya Danza que presentaran Le Bal des 3 P'tites Têtes.

El centre de la ciutat d’Igualada es converteix en un passeig per a gaudir de les arts escèniques, amb gran part de la programació a l’aire lliure. L’estrena de Los Titiriteros de Binéfar, Txo Titelles o Tot Circ, la dansa de D’akipaya, el zoològic de Markeliñe o totes les activitats de l’espai tallers, entre els quals enguany  s’estrenaran Circ a les golfes de Els Herrerita o la proposta de fer titelles reciclades
dels Metromàtic Teatre.

Alhora, la capital de l’Anoia continua apropant-se al públic visitant i organitzant iniciatives coincidint amb La Mostra. Enguany s’ha organitzat el I Concurs d’Aparadors, la 1a Mostra d’Artesania i la Mostra d’escoles d’arts escèniques i musicals d’Igualada. A més es podrà continuar gaudint de “les galetes de La Mostra” a la pastisseria Pla.

Activitat professional
La Mostra, en tant que fira i punt de trobada del sector professional, desenvolupa cada any una sèrie d’activitats paral·leles, a més dels intercanvis i l’activitat de La Llotja. Per cinquè any i juntament amb l’Oficina de Difusió Artística de la Diputació de Barcelona, l’equip de La Mostra organitza una jornada tècnica. Enguany tindrà lloc el dijous dia 11 a la tarda amb el títol “L’equipament teatral, més enllà de l’escenari” una sessió per reflexionar sobre com aprofitar i potenciar els equipaments existents.

D’entre les activitats destaca també el 4t Mercat de Projectes d’Espectacles, una iniciativa pròpia de La Mostra que cada any demostra la seva eficàcia i bons resultats tant pel nombre de companyies que s’hi presenten com pels projectes que acaben a escena. L’objectiu del Mercat és propiciar la producció d’espectacles facilitant la trobada entre les companyies i possibles agents productors. De l’edició de l’any passat, a La Mostra d’enguany podrem veure Víctor i El Monstre (Frankenstein) un projecte que fou presentat per Anna Roca, que finalment s’ha dut a terme gràcies a una coproducció entre la mateixa companyia olotina, la balear Produccions de Ferro i l’aragonesa Esencia Producciones, i El país del pa amb tomàquet de La Companyia del Príncep Totilau. Del Mercat del 2011 arriba aquest any a Igualada Monstres de la Zipit Company.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...