29 de març 2013

La Passió. El teatre popular




publicat per
23 de març de 2013

El teatre d’aficionats (actualment dit amateur) compta a Catalunya amb un antiga i extensa tradició. Entre els seguidors d’aquest fet social ─més que no pas artístic─ no hi ha companyia, elenc o grup solvent que no inclogui entre les seves activitats anuals la representació dels Pastorets, o de la Passió, o dels dos drames. En l’actualitat, la gran majoria es decanten per donar vida als Pastorets, més que no pas a la Passió. Aquesta preferència pel drama pastorívol del Nadal probablement es degui tant a raons d’ordre practicista (els Pastorets tenen un to de comèdia, per tant permet una representació més relaxada, la Passió, contràriament manté tota una aura de tragèdia) com ideològic: els Pastorets si bé relaten el naixement de Crist, també narren un senzill conte entre el bé i el mal, amb dimonis i pastors que encarnen aquests dos elementals conceptes. En cavi la Passió relata, la mort i resurrecció el fundador dels cristianisme, tot un misteri i un dogma de la fe. Hom podria dir, sense apartar-se de la realitat, que, avui per avui, encara, la participació activa en aquests dos drames protagonitzats pels components del teatre amateur, són l’escola de teatre dels actors i actrius catalans; sense fer cap mena d’escarafalls als estudis reglats o no reglats d’altres escoles de teatre, incloent-hi l’Institut del teatre de la Diputació de Barcelona.

Esparreguera, Olesa, Cervera, Ulldecona, Torreblanca, Benetússer

La Passió és un drama teatral que narra la vida, mort i resurrecció del fundador del cristianisme, Jesucrist, segons els evangelis. Les primeres representacions que es coneixen d’aquest drama ens porten al segle XV. Les narracions que avui es representen, però, solen ser textos molt més moderns. La representació més coneguda del drama de la Passió deu ser la d’Esparreguera, i també la d’Olesa, municipis veïns que competeixen per a la màxima rellevància. Són conegudes, també, i concorregudes les de Cervera i Ulldecona, al principat de Catalunya, i la de Torreblanca i Benetússer, al País Valencià.

Diumenge de Rams. Aquesta celebració es refereix a un passatge de la història del cristianisme, la rebuda amb palmes i branques verdes que, segons els evangelistes, feu el poble de Jerusalem a Jesús durant la Pasqua jueva. A l’àrea de la cultura catalana aquest dia se celebra amb la benedicció de palmes i palmons i rams de llorer o olivera que es fa des de les portes de les esglésies. Dues poblacions concentren l’espectacularitat d’aquesta celebració, Vic, al Principat amb el Mercat del ram, i Elx al País Valencià. http://www.visitelche.com/. D’on provenen la immensa majoria de palmes i palmons que es porten a beneir.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...