26 de març 2013

Una versió molt teatral de 'La flauta màgica'




La versió de la companyia Dei Furbi de l'òpera de Mozart brilla a La Seca-Espai Brossa

publicat per
21 de març de 2013
César López Rosell

La molt lliure versió de 'La flauta màgica' que Dei Furbi ofereix a La Seca-Espai Brossa sorprèn per la seva original dramatúrgia i per la riquesa de registres utilitzats per desenvolupar l'essència d'una trama universal. El segell de la companyia de Gemma Beltran està molt present en aquesta nova versió de la revisitadíssima obra de Mozart.

 Una escena del muntatge que es representa a La Seca-Espai Brossa.
El muntatge, edificat sobre pilars com el cant 'a cappella' , la dansa i el mim, manté sempre l'interès de l'espectador. Els personatges d'aquesta gran ficció simbòlica es dibuixen amb força gràcies a recursos com els de les màscares balineses, un vestuari al·lusiu al conte i caracteritzacions com les d'aquells negres personatges de capa i espasa. Impacten visualment els moments en què els sis actors/cantants apareixen amb màscares antigàs o indumentàries d'apicultor. Tot està dins del marc d'una minimalista però efectiva posada en escena.
GRAN TREBALL CORAL
La producció ressalta també les intervencions dialogades que desprenen, com tot l'espectacle, una gran càrrega lírica i poètica. En conjunt, Beltran i els seus intèrprets aconsegueixen, lluny de qualsevol idea de fer una versió operística, treure a la llum el gran teatre que hi ha darrere de l'obra de Mozart. L'esperit de la 'commedia dell'arte' domina aquesta funció per a tots els públics.
Els sis artistes, amb un gran sentit del treball coral, llueixen en la interpretació, en algun cas amb desdoblaments. Brilla la direcció musical de David Costa i els arranjaments de Paco Viciana. El tenor Toni Vinyals (Tamino) i la més nova però lluminosa Anna Herebia (Pamina) acoblen bé com a parella. Joana Estebanell (Reina de la Nit i Papagena) treu petroli dels seus personatges amb un bon nivell vocal. Marc Pujol és un notable Papageno ple de comicitat, Robert González ofereix un inquietant Sarastre i Marc Vilavella s'imposa, sobretot, com a Monostatos.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...