02 de maig 2016

El dramaturg de Mataró Toni Cabré estrena 'La Peixera' al Versus Teatre



Publicat per
Mireia Biel – Mataró

L'obra de teatre indaga en la relació dels humans amb la tecnologia i com la culpabilitzem dels nostres errors

 ‘La Peixera’ és la nova obra del dramaturg de Mataró Toni Cabré que es podrà veure des d'aquest divendres al Versus Teatre i fins al 29 de maig. Cabré s'ha envoltat d'un bon repartiment per explicar la relació que existeix entre els treballadors i la tecnologia, a la vegada que analitza la tendència a culpar els ordinadors d'errors que resulten ser humans.

La ‘Peixera’ és ni més ni menys que una revisió del text ‘Efecte 2000’ que ell mateix va publicar aquell any i que va merèixer el premi Ciutat d’Alcoi de Teatre. El document embrionari de ‘La Peixera’ també es va publicar a la col·lecció El Galliner d'Edicions 62.

Han fet falta 16 anys per recuperar-lo i convertir-lo definitivament en una indagació sobre la complexitat de les relacions entre la tecnologia i els errors en el món laboral.

Per aconseguir-ho, Cabré ha treballat colze a colze amb el director del muntatge, Òscar Molina, qui també puja a l'escenari juntament amb Miquel Sitjar, Jaume Casals, Pep Papell i Joan Bentallé.

"L'ERROR NO ÉS INFORMÀTIC"

‘La Peixera’ parteix de la base que “quan alguna cosa no funciona, l'error és informàtic”. Però la ràpida evolució de la tecnologia convida a parar un moment i a reflexionar sobre aquesta qüestió. En fer-ho, Cabré vol que ens adonem que els que cometen errors són les persones i no les màquines. I és aquí quan l'espectador es descobreix nu davant una situació que avui és ja quotidiana.

Per això, l'obra situa cinc personatges en un departament d'informàtica soterrat, en un clar exemple de la facilitat per atribuir errors a la tecnologia.

Malgrat la situació adversa que els amenaça -una dràstica reducció de personal-, són ells, i els seus comportaments i reaccions, el que finalment els arrossega i determina.

Es defensen a la desesperada, desconfiant els uns dels altres, i no calculen les conseqüències de les seves accions. En aquesta batalla de tots contra tots cometen el pitjor dels errors: no mantenir el cap fred i lluitar junts per intentar salvar-se.

TEATRE I TELEVISIÓ

Toni Cabré (Mataró, 1957) és un dramaturg i guionista català conegut pels seus treballs teatrals, molt sovint vinculats a la tecnologia, que l'ha fascinat des de les seves primeres aparicions. Cabré ha escrit textos coneguts com el premiat ‘Els camaleons també paguen’ (1984) o el Premi de la Crítica Serra d’Or, ‘Navegants’ (1999).


Cabré també ha estat guionista en nombroses sèries de televisió, principalment a TV-3, on ha participat en les trames de ‘Laberint d’Ombres' (1998-2000), 'Olor de Colònia' (2013) o 'La Riera' (2010).

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...