31 de maig 2016

El Lliure i el Temporada Alta celebraran els seus aniversaris units en dues coproduccions



'In memoriam' sobre la quinta del biberó i 'Davant la jubilació' seran les propostes

El Teatre Lliure de Barcelona i el Festival Temporada Alta de Girona celebraran el seu 40è i 25è aniversari, respectivament, unint-se en dues coproduccions: 'In memoriam. La quinta del biberó', de Lluís Pasqual, i 'Davant la jubilació', de Thomas Bernhard, en què el polonès Krystian Lupa dirigirà actors catalans.
Segons han explicat en roda de premsa aquest dimarts els directors del Lliure i el Temporada Alta, Lluís Pasqual i Salvador Sunyer, respectivament, els dos espectacles es podran veure tant en el marc del festival gironí com en la programació de la sala barcelonina.
En coproducció amb el Centre Dramàtic Internacional, 'In memoriam' --que estarà a Madrid el mes de març del 2017-- se situa en la Batalla de l'Ebre, que va marcar definitivament el desenllaç de la Guerra Civil i en què van combatre joves cridats prematurament a files l'abril del 1938.
Amb aquest treball, Pasqual ret homenatge a aquesta quinta, coneguda com 'la del biberó', ja que tenien 17 anys "d'aquell moment"; molts d'ells no havien sortit del poble i arribaven plens d'ingenuïtat, a més del fet que és molt semblant la fam i la set que van passar, ha dit.
"No sabien que els portaven al front directes, es pensaven que anaven a donar el seu suport. Van anar sense instrucció ni uniformes, amb espardenyes mig vestits de casa, mig vestits amb coses que els donaven", ha explicat Pasqual.
Interpretarà aquest espectacle, amb música en directe de Dani Espasa basada en Claudio Monteverdi --"la més noble" per a Pasqual--, la Kompanyia Lliure --Joan Amargós, Enric Auqer, Quim Àvila, Eduardo Lloberas, Lluís Marquès, Joan Solé i la resta del repartiment en curs--.

TESTIMONIS EMOTIUS
Aquest espectacle parteix del testimoni recopilat personalment per Pasqual d'alguns supervivents, així com una ingent documentació: "Vaig sortir molt tocat emocionalment, tot i que només un dels  'biberons' es va arrencar a plorar. Silencis hi ha hagut molts perquè havien d'anar molt lluny a records enterrats que no han volgut recordar mai".
D'altra banda, el polonès Krystian Lupa s'acostarà al text del novel·lista Thomas Bernhard 'Davant la jubilació', proposta en la qual dirigirà als catalans Mercè Arànega, Pep Cruz i Marta Angelet.
L'espectacle neix del fet real, el cas Filbinger: el primer ministre de Baden Württemberg, un dels 16 estats federals d'Alemanya, va dimitir el 1978 quan es va fer públic que havia estat jutge de la marina hitleriana i que havia signat nombroses condemnes a mort.
Abans que es conegués el seu passat nazi, el primer ministre havia expulsat l'amic personal de Bernhard Claus Peymann, com a director del teatre estatal de Stuttgart acusant-lo d'empatitzar amb terroristes.
La direcció, escenografia i il·luminació de Lupa, es complementarà amb la traducció del text a càrrec de Eugeni Bou, el vestidor de Piot Skiba i vídeo de Lukasz Twarkowski.

Publicat per
24 de maig de 2016
Publicat per

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...