24 de maig 2016

La bellesa com a màscara




Tots volem ser atractius. Tots tenim alguna cosa que pensem que ens diferencia i ens fa especials, alguna cosa que realça el nostre aspecte físic i que a la fi ens fa desitjables. I nodrir aquest desig és un dels gran negocis de la nostra societat. 'Pretty', però, no parla tant de com els homes i les dones entren en l’espiral de tenir cura de l’aspecte físic sinó de com aquesta obsessió amaga una enorme inseguretat personal que pot resultar demolidora per a les relacions personals i, esclar, per a les de parella, i de com es fa servir la màscara per amagar l’egoisme i la superficialitat.

I això és el que li passa a la Meritxell, una perruquera amb un buit interior més gran que l’Everest que ha sabut per la seva amiga íntima, la Carla, que el seu company Edu ha fet un comentari aparentment insignificant en què deia que ella tenia una cara... normal. Vaja, tot un lleig. I ho diu: "Jo no podria estar amb un tio que no em trobés guapa". I conseqüentment l’abandona després d’una primera escena que barreja, amb la coneguda habilitat de Neil LaBute, la violència amb l’humor, i que Sara Espígul esprem amb un gran sentit de la teatralitat per ficar-se el públic a la butxaca.

La Meritxell i la Carla, dues amigues, i l’Edu i el Tony, dos amics que a més treballen en el torn de nit en algun magatzem logístic de qualsevol polígon industrial. Quatre perfils per a una comèdia amargant que posa en joc l’amor i l’amistat i mostra el costat menys agraït i més egoista dels personatges. I ho fa amb humor i mordacitat. El més notable és sens dubte la feina de la directora Marilia Samper, tant per una posada en escena enginyosa, plena d’idees, tremendament creïble en la violenta baralla entre els dos nois, com per una brillant direcció d’actors, els quals, esclar, estan superbs. Deixeu-me, però, destacar el cinisme i agressivitat de Joan Carreras i l’enervant perruquera de Sara Espígul. 'Pretty'  fa riure força, però darrere del riure hi ha una desagradable evidència.

Publicat per
19 de maig de 2016
Santi Fondevila
Enllaç

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...