29 de novembre 2005

L'obra de Sergi Belbel obté sis guardons, incloent-hi el de millor actriu per a Anna Lizaran, mentre que 'Mar i cel' i 'V.O.S.' s'enduen tres premis

avui
29 novembre 2005
'Forasters' triomfa als Butaca
Redacció
Forasters, l'obra de teatre escrita i dirigida per Sergi Belbel i produïda pel Teatre Nacional de Catalunya (TNC), va ser l'espectacle guanyador del premi al millor muntatge teatral en l'onzena edició dels premis Butaca de teatre i cinema de Catalunya, uns guardons que atorga el públic a través de les seves votacions.
La gala d'entrega dels premis, que es va celebrar ahir a la nit al Pavelló d'Esports de Premià de Mar, va reunir bona part de la professió teatral catalana. Forasters, a més d'endur-se el premi a millor espectacle teatral, també va rebre altres guardons, com el de millor actriu, per a Anna Lizaran, el d'actor de repartiment, per a Francesc Lucchetti, i el de millor text, per a Sergi Belbel, a més dels d'escenografia i il·luminació, per a Max Glaenzel i Estel Cristià, i Albert Faura, respectivament.
L'altre gran títol de la nit va ser el muntatge V.O.S., estrenat a l'Espai Lliure, que es va endur tres premis. Aquesta obra, escrita per la seva pròpia directora, Carol López, va guanyar el premi de millor muntatge de petit format, a més de la millor direcció i el de millor actriu teatral de repartiment, per a Àgata Roca. V.O.S., que va fer una important gira (en català i castellà) i s'ha representat en dues ocasions a l'Espai Lliure durant la passada temporada, ha suposat segurament una de les darreres sorpreses de la cartellera teatral del nostre país i obté ara el reconeixement del públic amb aquests guardons.
Seguint en l'apartat de teatre, Lluís Homar va rebre el premi a millor actor per la seva interpretació a l'obra L'home de teatre, de Thomas Bernhard, que també es va representar al Teatre Lliure dirigida per Xavier Albertí. El millor vestuari va ser el de Míriam Compte per a L'oncle Vània. Per la seva banda, el guardó per al millor espectacle de dansa va ser per a Paisatges, de la companyia IT Dansa, que dirigeix la coreògrafa Catherine Allard. El més premiat
En la categoria de teatre musical, la reposició de Mar i cel, de la companyia Dagoll Dagom amb música d'Albert Guinovart, estrenat ara fa un any al TNC i encara en cartell al Teatre Victòria, va ser el guanyador de les tres categories dedicades al teatre musical: millor espectacle, millor actor per a Carlos Gramaje i millor actriu per a Elena Gadel.
Pel que fa als premis destinats al cinema català, la pel·lícula que ha agradat més al públic ha estat Sévigné, de Marta Batllebó-Coll, que ahir va ser premiada amb tres premis Butaca: millor pel·lícula, millor actriu per a Anna Azcona i millor actor per a Josep Maria Pou.
La comissió de premis, formada íntegrament per espectadors, va entregar també dos guardons honorífics de reconeixement, un al poeta i traductor Feliu Formosa, per tota una vida dedicada al teatre, i l'altre al crític Joan de Sagarra, per la seva aportació al món del teatre.
Finalment, el programa radiofònic Teatre amb Carme Canet (Catalunya Cultura) i el televisiu Cinema tres (Canal 33) van rebre els premis a la millor difusió.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...