25 de novembre 2005

Teatre fet per homes

avui
25 novembre 2005
Lara Bonilla

El centre de creació Watermill Theatre estrena avui al Teatre de Salt una singular adaptació de l'obra de Shakespeare The Winter's Tale (Conte d'hivern), en què els actors, tots homes, interpreten també els personatges femenins. La idea no és nova. Ja ho feia Shakespeare al segle XVII i ho continua fent el kabuki, el mil·lenari teatre japonès. Aquesta és, però, una de les singularitats dels espectacles que crea Propeller, una companyia sorgida del Watermill Theatre, un centre de creació i exhibició de Newbury, i que s'ha especialitzat en adaptacions de textos de Shakespeare des d'una mirada jove.
The Winter's Tale, sota la direcció d'Edward Hall, és el novè espectacle de la companyia i s'estrena a Catalunya en el marc del Festival Internacional Temporada Alta. Durant la presentació de l'espectacle, les directores del projecte van treure importància al fet que els actors siguin homes, ja que consideren que la sexualitat no altera l'emoció que els personatges puguin produir sobre l'espectador.
"Independentment que siguin homes o dones, són humans i el paper de l'actor és expressar aquesta humanitat", va explicar Heather Davies, directora adjunta de Watermill Theatre. "Tots tenim una part masculina i femenina dins nostre. Estaríem subestimant la nostra personalitat si pensem que només podem expressar una sexualitat i els actors ho fan amb la seva actuació", va afegir Davies.
L'obra ja s'ha representat a Madrid, Alemanya, Anglaterra i els Estats Units, on l'experiència ha tingut una bona acollida. "El fet que els homes interpretin personatges femenins no fa riure la gent, al contrari, s'emocionen", va explicar la directora executiva, Jill Fraser. Segons el gerent de Bitò Produccions, Quim Masó, "l'emoció que genera l'actor que fa de dona és molt diferent a la que genera una actriu i toca ressorts molt especials". Les aportacions dels actors en el muntatge, que participen tant en el disseny de la roba i decorats com en la selecció de la música, és un altre dels trets característics de la companyia. El treball amb màscares, l'animació, les pel·lícules clàssiques i modernes i la música de tots els temps són algunes de les influències del projecte Propeller, sorgit el 1997, i que barreja una aproximació rigorosa al text shakespearià amb una estètica moderna.
L'obra es representa en anglès amb subtítols en català a l'inici de cada escena. Una de les característiques d'aquestes produccions és que són entenedores pels espectadors que no dominen l'anglès, ja que es caracteritzen per un text pròxim i directe que fa que l'obra sigui "accessible" i pugui arribar a tots els públics. La tragicomèdia The Winter's Tale incideix en els conflictes generacionals i en les dificultats emocionals del pas a la vida adulta. L'obra també es podrà veure dissabte i diumenge al Teatre de Salt.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...