01 de novembre 2005

'Uuuuh!' il.lumina el costat fosc de Charlie Rivel


el periodico
1 novembre 2005

Ferran Rañé interpreta al TNC el clown català que va actuar a Berlín durant el nazisme
Ferran Rañé, caracteritzat com a Charlie Rivel, dijous passat al TNC. Foto: DAVID RUANO

ROGER PASCUAL
BARCELONA

Mentre el Tercer Reich es llançava a la guerra total, 10.000 alemanys distreien les seves penes diàriament amb els números de Charlie Rivel. Entre el 1942 i el 1944, el pallasso de Cubelles, adorat per la jerarquia nazi, oferia tres funcions diàries en el desaparegut teatre Scala de Berlín. Partint d'aquest fet històric, Gerard Vàzquez va decidir construir Uuuuh!, obra en què el dramaturg reflexiona sobre la relació entre l'artista i el poder. Sota la direcció de Joan Font, Ferran Rañé donarà vida al català universal a partir de dijous i fins al 4 de desembre a la Sala Tallers del TNC.
"Un pallasso situat davant d'una cosa tan prosaica com un règim dictatorial en un entorn bèl.lic és una situació molt potent", valora l'autor. Tan potent que el director del TNC, Sergi Belbel, no va dubtar a incloure el muntatge en la tercera entrega del Projecte T6. Per dirigir-lo va elegir Font, fundador de Comediants i admirador confés del clown, que es va sentir atret per l'obra per ser, per un costat, "una faula fantàstica", i per un altre, "un text que combina acció i reflexió".

PERSONATGE
POLIÈDRIC
"Interpretar Charlie Rivel era un repte enorme", assevera Rañé que, per compondre el personatge, ha decidit aparcar els "exercicis d'arqueologia" per deixar-se impregnar de "l'essència d'un home tan polièdric". L'exjoglar va aprofitar per destacar l'oportunitat que suposa integrar el dramaturg en el procés de creació: "Això és una cosa que la gent que tenim un llarg historial de creació col.lectiva sempre hem somiat".
L'obra, que es va estrenar el dia 22 passat en el marc del Festival Temporada Alta, fabula sobre l'encàrrec que rep Rivel de participar en els fastos de l'aniversari d'Adolf Hitler. El pallasso, sempre segons Vàzquez, accepta la proposta de mala gana, i té com a companys de viatge Krauss (Pep Molina), un membre de la Gestapo amb vocació artística, i Witzi (Jordi Martínez), un còmic jueu. Després de la deportació d'aquest últim, Golo (Jordi Rico), un pallasso compromès i enigmàtic, passa a ocupar el seu lloc. "Sota una pressió brutal, Rivel vol tancar-se en una bombolla que, a poc a poc, la realitat va esquerdant", relata Font.
Aquest muntatge intenta il.luminar un dels períodes més sinistres de la vida de Rivel. Després d'abandonar Berlín en un tren de mercaderies el 1944, el clown es va instal.lar amb el seu clan familiar a Suècia. Profundament afectat per haver contribuït a greixar un règim de terror, va estar un lustre sense actuar perquè no es veia amb ànim per fer riure. I és que, com assenyala Rañé, "a vegades pequem de ceguesa davant de determinats fets, però arriba un punt que no tens més remei que acceptar la realitat i veure el que tens davant".


Noticia publicada a la pàgina 71 de l'edició de 11/1/2005 de El Periódico - edició impresa Per veure la pàgina completa, descarregui l'arxiu en format PDF

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...