26 d’agost 2011

La Passió d'Ulldecona projecta el seu propi centre d'interpretació



S'han digitalitzat més d'un miler de fotografies i ara s'està recuperant la memòria oral d'un espectacle popular amb 56 anys d'història ininterrompuda

El Patronat de la Passió d'Ulldecona s'ha posat les piles i està fent una tasca gairebé titànica per recopilar tot allò que faça referència a l'espectacle sobre la passió de Jesucrist, que representen ininterrompudament des del 1955. Primer van ser les fotografies –ja n'han digitalitzades un miler– i els articles de premsa, i ara és la memòria oral. Així, aquesta setmana han començat les entrevistes als “fundadors” de la Passió. De moment, n'han enregistrades tres: a Francisco Roig, el primer tècnic de llums; a Vicent Obiol, tramoista, i a Jeroni Castell, primer Jesús de la Passió, paper que va representar durant molts anys. “Volem recollir el seu testimoni abans que siga massa tard”, explicava Dolors Serra, responsable del treball de recerca, que precisava que els entrevistats s'acosten als vuitanta anys. En total preveuen entrevistar unes dotze persones i n'editaran un audiovisual.
L'objectiu final és recollir material pel futur centre d'interpretació de la Passió. “Pensem que la Passió és un moviment prou important a Ulldecona i a les Terres de l'Ebre per tindre un lloc propi que explique la seua història”, diu Jeroni Castell, president del Patronat, actor que fa de Jesús i fill del primer Jesús.
El principal obstacle és que no tenen un local per situar-hi el centre. L'equip de govern anterior es va comprometre verbalment a cedir-los una part de l'hotel d'entitats que s'havia d'instal•lar a l'antic hospital d'Ulldecona, però l'actual govern ha aparcat el projecte de l'hotel d'entitats per fer en aquest edifici la nova biblioteca.
Des de l'Ajuntament es veu amb bons ulls el projecte del Patronat de la Passió, però el seu alcalde, l'independent Celestí Hervàs, diu que per ara no disposen d'un espai alternatiu.
“Som conscients que no és un projecte a curt termini, però després de la temporada vinent tornarem a parlar-ne amb l'Ajuntament”, assenyala Castell.
Mentrestant, com ja han fet enguany a la Casa de Cultura, mantindran durant els dies de representació l'exposició temporal sobre la Passió, una exposició que milloraran amb l'audiovisual que preparen i d'altres materials que s'hi puguen incorporar, com ara vídeos del No-Do o vestuari antic.

LA DATA
19/03/55
Va ser
la primera representació de la Passió d'Ulldecona, amb música en directe. L'any següent ja va ser gravada.

publicat per
Roser Royo
www.elpuntavui.cat

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...