09 de novembre 2015

El teatre reunit del centenari Arthur Miller



publicat per
7 de novembre de 2015
Josep Maria Pou

El 17 d'octubre de 1915 va néixer a Connectiut (EUA) el dramaturg Arthur Miller. Els cent anys exactes d'aquest naixement es van complir fa només tres setmanes. Estem, doncs, en any de centenari Miller, una celebració que es prolongarà fins ben entrat el 2016.

Les obres d'Arthur Miller no han deixat d'estar presents en tota mena d'escenaris. La mort d'un viatjant, en concret, apareix sempre en aquestes llistes a les quals tan aficionats són els internautes, ocupant-hi el primer o segon lloc d'entre les més representades all over the world. I a raonable distància, però molt presents també, Els desarrelats, Panorama des del pont, Les bruixes de Salem i Después de la caída. Els bons aficionats al teatre que llegeixen aquesta columna tenen en el seu record memorables representacions d'aquestes funcions i dels actors que es van posar a la pell de Willy Loman, per exemple -l'home que «mirava de deixar el seu nom escrit en un glaçó de gel en un calorós dia del mes de juliol»-,des de Carlos Lemos, que va ser qui primer el va encarnar a Espanya, el1952, fins a José María Rodero (que va interpretar el viatjant en un Estudio 1 de TVE el 1972), José Luis López Vázquez (1985), José Sacristán (2001) i, més recentment, el 2009, Jordi Boixaderas, en el muntatge que es va veure al Teatre Lliure firmat per Mario Gas.

A BARCELONA

El centenari de Miller no passarà de llarg per Barcelona. Tres funcions seves es veuran aquí els pròxims mesos: Panorama desde el puente, Las brujas de Salem i El precio, totes elles amb equip i repartiment de luxe. Però per als que, impacients, no vulguin esperar-se a aquestes estrenes, els recomano submergir-se ara mateix en la lectura del Teatro reunido que acaba de publicar Tusquets Editores, un volum que reuneix, precisament, les cinc obres d' Arthur Miller esmentades més amunt. És d'agrair aquesta publicació -Tusquets té al seu catàleg moltes altres obres de Miller que complementen el tom d'ara- en un país en què la publicació de textos teatrals és escassa, per no dir mínima, per no dir inexistent, per no dir desapareguda, per no dir vergonyosa.


Llegir-se les cinc obres del tom de Tusquets, buscar i visionar algunes de les millors versions d'aquestes obres fetes per al cine i apartar ara els diners per a les entrades de les tres funcions que es veuran a Barcelona pot ser una bona manera, si no la millor, d'acostar-se a Miller en el seu centenari.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...