dijous, 26 de novembre de 2015

La tradició feta història








publicat per
20 de novembre de 2015

Els Pastorets de Girona, recuperats el 1981, s'han caracteritzat des dels seus inicis per l'esperit de modernització i d'innovació
Al llarg dels anys s'ha anat incorporant a l'espectacle llums, so, decoracions i efectes especials, decorats de paper de gran qualitat i un vestuari que sempre ha mirat de fugir de la imatge típica

Una imatge, o tres com en aquest cas, valen més que mil paraules. La imatge superior ens mostra Salvi Castro, que fa 25 anys que fa el paper de sant Josep als Pastorets de Girona. A sota, una fotografia per a molts gironins inesborrable i que de ben segur els portarà una pila de records: Jaume Teixidor, aquell periodista que va ser molts anys locutor de ràdio i una persona molt destacada de Girona, totalment caracteritzat per al paper, és per molts –amb perdó de Dani Chicano– el Llucifer per antonomàsia. Teixidor havia deixat de representar el personatge el 1963 i no va tenir cap problema a tornar a dalt de l'escenari quan es van recuperar amb l'ajut del Grup Proscenium, que ja tenia una gran tradició i que hi va aportar ofici i actors. A baix, i ja com a tercera imatge, els primers decorats que es van fer servir ara fa 35 anys, que eren de roba pintada i que van sortir de l'attrezzo del mateix teatre, on es conservaven des de feia dècades.

S'han adaptatpartint de personatges de mossèn Gay
Els Pastorets de Girona van tornar –o més ben dit es van recuperar de l'oblit– el 1981, quan, després de gairebé vint anys de no representar-se, un grup d'actors i artistes gironins es van posar d'acord per reprendre aquesta tradició. Es volia recollir el testimoni de la representació que es feia al teatre del col·legi La Salle.


Aquests Pastorets s'han adaptat a través dels temps partint dels personatges que va escriure mossèn Francesc Gay, rector de la Pinya d'Olot, cap als anys trenta del segle passat. Un dels grans trets que sempre els ha caracteritzat ha estat l'esperit de modernització i d'innovació. Un tret que s'ha anat accentuant els darrers anys, fet que els ha portat a erigir-se en un espectacle musical i familiar, amb més d'un centenar d'actors. Innovació seguida i continuada, perquè cada any es varia una mica la trama, amb continguts renovats, cosa que aporta estímuls als espectadors, que mai no tenen al davant una obra igual. Ans al contrari, tenen una obra viva, fresca i dinàmica. A més, s'hi han anat incorporant llums, so, decoracions i efectes especials, decorats de paper de gran qualitat i un vestuari que fuig de la imatge típica.

ara son les ...

Total de visualitzacions de pàgina: