10 de juliol 2016

La poesia surt a escena



El festival Poesia i + presenta la seva edició més ambiciosa, amb un cartell espectacular que arriba a més poblacions maresmenques que mai

LES CLAUS DEL FESTIVAL
• El festival, després d’un aperitiu a Arenys de Mar i Canet de Mar, se celebra entre el 7 i el 17 de juliol
• Durant els primers dies, el certamen arribarà a municipis com Sant Andreu de Llavaneres, Sant Vicenç de Montalt i Arenys de Mar, Canet de Mar, Dosrius i Mataró
• La Fundació Palaui el Parc de Can Muntanyà de Caldes d’Estrac agafran el relleu del festival del 14 al 17 de juliol
• En la programació destaquen noms com Joan Colomo, Enric Casasses, Albert Serra, Delorean, Antònia Vicens, Mario Gas, Maria Arnal o Marcel Bagé
En un rànquing de propostes culturals atractives al Maresme, el festival Poesia i + de ben segur ocuparia una posició destacadíssima. I més enguany, que el certamen promogut per la Fundació Palau de Caldes d’Estrac presenta la seva edició més ambiciosa. El festival, un autèntic aparador de les lletres i la música del país, arriba a un total de vuit municipis maresmencs -més que mai- i presenta el seu cartell més complet. Entre aquest divendres, dia 7, i fins al proper 17 de juliol, passaran per la comarca noms de la talla de Joan Colomo, Enric Casasses, Albert Serra, Delorean, Antònia Vicens, Mario Gas, Maria Arnal o Marcel Bagés. Mataró acull per primer cop un espectacle del festival, una cita doble que servirà d’homenatge a Ventura Ametller i a Mikel Laboa, aquest dissabte dia 9. El certamen estrena direcció artística, que recau en Martí Sales i Mireia Calafell, els dos responsables de portar tots aquests noms i que s’han proposat com a objectiu apropar i transmetre la poesia, presentar noves veus i redescobrir el Maresme a través d’unes nits d’estiu plenes de versos i de música.

El Poesia i + centra el seu primer cap de setmana en els municipis del Maresme, mentre que en el segon es concentrarà en la Fundació Palau de Caldes d’Estrac. Després d’arrencar dijous 7 a Canet de Mar, aquest divendres dia 8 Llavaneres pren el testimoni amb el recital ‘24 versos per segon’ de Míriam Cano, Francesc Gelonch i Esteve Plantada’, que uneix poesia i cinema. El setè art serà el gran protagonista de la nit ja que posteriorment serà el torn d’una de les estrelles del cicle, Albert Serra, en la proposta ‘+ a prop’, que servirà per conèixer la seva trajectòria i els seus vincles amb la poesia.

El dissabte el festival arribarà per primer cop a Mataró, amb una jornada al Pati del Cafè Nou on la música i el videoart es donaran de la mà. La nit arrencarà amb un homenatge a l’escriptor local Ventura Ametller, en el marc del 30è aniversari de la publicació de la seva novel·la més emblemàtica, ‘Summa Kaòtica’. Hi participaran poetes com Jaume Pons Alorda, Anna Gual, Lluís Calvo o Pau Vadell, i també inclourà projeccions audiovisuals i la música electrònica de Dj Swet, acompanyant habitual de noms com Mala Rodríguez. En acabar, es donarà pas al grup basc Delorean, un dels més importants de l’escena indie estatal gràcies al seu pop electrònic ballable. Delorean arriben amb una proposta molt literària, un homenatge a l’escriptor Mikel Laboa que estrenen a Catalunya.

“El club dels poetes vius”

De cara al diumenge 10, són Sant Vicenç de Montalt i Dosrius qui prenen el relleu. El Pou de Glaç acollirà Mario Gas, una de les grans figures del teatre català, amb el recital ‘El

De cara al diumenge 10, són Sant Vicenç de Montalt i Dosrius qui prenen el relleu. El Pou de Glaç acollirà Mario Gas, una de les grans figures del teatre català, amb el recital ‘El club dels poetes vius’. I el següent cap de setmana, del 14 al 17 de juliol, tota l’acció es trasllada a la Fundació Palau. Hi haurà propostes de tots colors: des d’un combat de glosa entre Mireia Mena i Ferriol Maciol amb música de Marcel Marimon, fins a un recital que vincularà poesia i activisme amb l’exdiputat de la CUP i periodista David Fernández, sota el títol de ‘Poètica de la resistència’. No faltaran a la cita actes emblemàtics del Poesia i + com ara la ‘Nit de Poetes’. En aquesta ocasió els protagonistes seran Antònia Vicens, Tomàs Arias i Lucia Pietrelli. Prèviament, una vetllada amb joves veus molt prometedores - Laia Carbonell, Irene Solà, Carles Morell i Aina Torres Rexach- a càrrec de Lluís Calvo.

Un dels plats forts del festival  Poesia i + arribarà el darrer dia, diumenge 17 de juliol, en què s’ha organitzat una fira de les editorials de poesia en català que es presenta com una festa de pràcticament 12 hores de duració i que inclourà parades de llibres, paella popular, recital caminat pel municipi de Caldes d’Estrac i festa final amb els concerts de noms com Joan Colomo o Ran Ran Ran.

Els imprescindibles del Poesia i +
Albert Serra “+ a prop”. El director català de cinema més internacional i singular parlarà sobre quins poetes llegeix i com dialoguen la poesia i el cinema en la seva obra.
Divendres 8. 22.30h. Jardins de Can Caralt de Llavaneres

“VA Recital” + Delorean. Doble proposta: homenatge a Ventura Ametller amb recitat dels seus textos i acompanyament audiovisual; i concert de Delorean en record de Mikel Laboa.
Dissabte 9. 22h. Pati del Cafè Nou de Mataró

Mario Gas - “El club dels poetes vius”. Un dels grans actors i directors teatrals recita poesia contemporània escrita en català d’autors com Blanca Llum Vidal o Víctor Obiols.
Diumenge 10. 21h. El Pou de Glaç de Canyamars

David Fernàndez i Mireia Vives - “Poètica de la resistència”. L’exdiputat i la cantant es pregunten quanta poètica té el gest de resistir, quantes desobediències habiten en la poesia i quins vincles l’uneixen amb la resistència.
Divendres 15. 20h. Pati de la Fundació Palau de Caldes d’Estrac

Niño de Elche & Proscritos DF. Un dels grans triomfadors del darrer festival Sónar s’acompanya d’un grup de flamenc heterodox en un recital que segur serà trencador i imprevisible.
Divendres 15. 22h. Parc de Can Muntanyà de Caldes d’Estrac

Joan Colomo. El músic del Montseny s’ha consolidat com un dels grans cantautors independents del moment, amb cançons de lletres personalíssimes.
Diumenge 17. 21.30h. Parc de Can Muntanyà

Publicat per
7 de juliol de 2016
Vern Bueno Casas
Enllaç


Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...