22 de desembre 2005

Operació Sala Cabañes


cap gros
22 desembre 2005
per Joan Salicrú / Francesc Castanyer

fotos Sergio Ruiz
22/12/2005
«Operació Sala Cabañes»

Imatge de la zona afectada per l’operació.
El Centre Catòlic estudia soterrar el teatre i fer-hi una plaça i pisos a sobre. El projecte requereix reubicar l’escola Balmes i la Gàbia.

La necessitat que té el Centre Catòlic de renovar el seu teatre pot ser el detonant d’una gran operació urbanística que podria canviar la fesomia de tota la zona. Segons va avançar capgros.com, l'entitat cultural està estudiant amb el govern municipal la possibilitat de convertir en residencial el solar que ocupa el teatre i l'escola Balmes, a l’illa que formen la Muralla de la Presó, el carrer Onofre Arnau i la Riera, que és propietat del Patronat de la Sagrada Família, depenent del Centre Catòlic.
La promoció d’habitatges permetria finançar el cost d’un nou teatre al mateix emplaçament, tot i que aniria soterrat. La inversió de la nova Sala Cabañes giraria al voltant dels vuit o nou milions d'euros.
A sobre el teatre s’hi projecta una gran plaça per cobrir la manca d’espais verds. Aquesta és l’ambiciosa proposta que el Cercle Catòlic i el Departament d'Urbanisme de l'Ajuntament estudien des de fa un any, tal com va confirmar el president de l’entitat, Antoni Blanch.
Els habitatges, segons el projecte d’Urbanisme, es concentrarien a la banda de la Riera i del carrer Onofre Arnau. L'entrada del nou teatre estaria situada al carrer Onofre Arnau.
Tota l’«operació Sala Cabañes» estaria condicionada pel trasllat de l’escola Balmes a un nou emplaçament. Segons va publicar capgros.com un dels possibles destins de l’escola serien els terrenys municipals on hi ha l’actual seu de la Fundació El Maresme, a la mateixa plaça dels Bous, ja que l’escola d’educació especial L’Arboç, ha de traslladar-se a un nou equipament a Vallveric.
De totes maneres, segons fonts municipals, encara no es disposen d’informes tècnics que avalin el possible trasllat de l’escola Balmes als terrenys de la Fundació, que són municipals.
Si l’ambiciós projecte prengués forma també s’hauria de buscar una solució a l'Escola de Música i a la Unió Esportiva Mataró, dues altres peces del Centre Catòlic.
Les dependències de l'Esportiva anirien a un nou pavelló al «Triangle dels Molins», mentre que l’Escola de Música podria traslladar-se a les mateixes dependències de l’escola Balmes. Efecte dominóL’efecte dominó que provocaria l’operació també tindria conseqüències en els terrenys del Cafè Nou, que encerclen la Presó i que són propietat del Patronat de la Sagrada Família, tot i estar ocupats pels cooperadors.
El Centre Catòlic preveu donar al local de la Riera un ús cultural d'acord amb l'Ajuntament.
Pel que fa al pati, s’hi podria fer un pàrquing soterrat i una plaça a sobre.El president del Centre Catòlic, Antoni Blanch assegura comptar amb l'aval del Patronat de la Sagrada Família per tirar endavant la proposta.
Els socis del Centre van donar el dia 12 el vistiplau a la junta per obrir converses formals amb l'Ajuntament.Les fonts municipals consultades han admès els contactes informals amb la junta del Cercle Catòlic, tot i que afirmen que encara no hi ha res en ferm.
Els partits de l’oposició s’han mostrat prudents a l’hora de valorar el projecte.
Tant CiU com el PP reconeixen tenir notícia del projecte però no s’hi posicionen perquè, segons argumenten, només és una proposta inicial i que encara no se’ls ha explicat oficialment. Equipaments afectat
Sala Cabañes:
En el projecte, la nova Sala Cabañes aniria soterrada i a sobre s’hi construirien una plaça i pisos a la banda de la Riera i el carrer Onofre Arnau. El teatre, que ara té 475 localitats, veuria augmentat lleugerament el seu pati de butaques fins a arribar a les 600. A la nova Sala, segons consta a la proposta, s’hi accediria pel carrer Onofre Arnau, de manera que la disposició de l’escenari seria justament la inversa de l’actual.
La Gàbia":
Tal com quedaria la nova Sala no hi hauria espai per a la pista d’una altra de les seccions del Centre Catòlic, la Unió Esportiva. El president del Patronat d'Esports, Ivan Pera, ja ha apuntat que el futur de l’Esportiva podria passar per instal·lar-se en el denominat Triangle dels Molins, al cantó de l'escola GEM i l'IES Thos i Codina, on aniria un poliesportiu. El PAM del 2006 inclou redactar un avantprojecte dels equipaments que hi haurà en aquesta zona.•
Escola Balmes:
El projecte del Centre Catòlic inclou reubicar l’escola Balmes, que podria anar a l’espai que ara ocupa l’escola especial L’Arboç i la Fundació El Maresme si aquest queda buit. Mantenir el centre ubicat en aquesta zona de la ciutat és, de fet, l’única petició del director de l’Escola Balmes, Eduard Larraya. Aquest es mostra favorable a la possible reubicació a l’espai de la Fundació Maresme, tot i que veu preocupant l’absència d’un pati.•
Cafè Nou i Pati del Cafè Nou:
Tant el Cafè Nou com el seu Pati, propietats del Patronat de la Sagrada Família però reclamats «moralment» per la Unió de Cooperadors, formarien part de l’operació. Al Pati s’hi faria un pàrquing soterrat i una plaça a sobre, mentre que l’edifici acolliria una escola d’arts escèniques. Aquesta opció, avalada pel Patronat de Cultura, donaria sortida a l’anunciat projecte d'instal·lar la companyia Trànsit de la corèografa Maria Rovira.•
Fundació Maresme:
L’escola especial L’Arboç necessita traslladar-se perquè l’edifici de la plaça dels Bous ha quedat obsolet. L’Ajuntament, que media entre la Generalitat i la Fundació El Maresme, estudia reubicar l’escola i els serveis de la Fundació, que també estan a la plaça dels Bous, en un nou equipament a Vallveric. El buit que deixaria la Fundació a la plaça dels Bous es podria aprofitar per emplaçar-hi l’escola Balmes.
Qui és qui•
Centre Catòlic:
Entitat reorganitzada el 1906 com a associació catòlica per a l'«acció social». Actualment compta amb tres branques: la secció teatral –Sala Cabañes–, la secció esportiva –hi té la pista la Unió Esportiva Mataró– i l'Escola Balmes, que també acull l'Escola de Música Liceu de Mataró.•
Patronat de la Sagrada Família:
És la propietària legal tant de les propietats del Cercle Catòlic com del Pati del Cafè Nou. Aquesta entitat, relacionada amb el Centre Catòlic, es va constituir durant l'època de la República per blindar les propietats d'entitats catòliques en el cas que aquestes fossin desmantallades.• Unió de Cooperadors:
Agrupació de cooperatives nascuda el 1927. Després de la guerra, s’uneix amb la mútua L'Aliança Mataronina i perd tots els seus immobles. Més tard, la junta de l’Aliança recupera part dels espais –com el Pati del Cafè Nou–, però molest amb l'actitud dels cooperadors, els dóna al Cercle Catòlic.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...