29 de desembre 2008

el president Montilla beneeix el cinquè aniversari dels «Pastorets de tots colors»


www.osona.com
22 desembre de 2008

FOTO TOTS COLORS

La integració, la llengua i la cultura El president de la Generalitat, José Montilla, ha assistit aquest migdia al Centre Comunitari de Vic a la representació dels "Pastorets de tots colors", els pastorets protagonitzats per les parelles lingüístiques del Consorci per a la Normalització Lingüística d’Osona (CNL). La visita tenia un caire totalment privat i el president ha vingut acompanyat de la seva esposa i els tres seus fills. Montilla ha gaudit de la funció i ha assenyalat que la llengua i la cultura eren “uns elements fonamentals d’integració”.
Totes les patums polítiques Tot i la privacitat de la visita, el president ha estat rebut i acompanyat per un munt de personalitats de la vida política osonenca i catalana. Entre ells, cal destacar el conseller d'Innovació, Empreses i Universitat, Josep Huguet; el diputat al Parlament, Ramon Espadaler; el president del Consell Comarcal d’Osona, Miquel Arisa; i l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal. També hi ha assistit una bona representació de l’equip de govern de l’Ajuntament de Vic, amb els regidors Montserrat Rovira, Anna Erra i Jaume Puig (tots tres de CiU), Josep Burgaya (PSC) i Joan López (ERC).
L'actor Lluís Soler Els Pastorets de les parelles lingüístiques enguany celebren el seu cinquè aniversari. Durant aquests anys, s'han destacat com una de les activitats de caire multiètnic que se celebren al nostre país i que tenen el català com a llengua exclusiva d'expressió. Una de les sorpreses de la funció d’aquest any ha estat la participació a l’obra de l’actor manlleuenc Lluís Soler

(fotos: Adrià Costa).

L’actuació de Lluís Soler ha constituït el fil conductor d’una obra que s’ha caracteritzat pel seu bon humor, l’adaptació desenfadada als temps actuals i el caràcter multicultural, amb accents de tots colors, des del català més pur fins al català amanit amb gotes de senegalès, equatorià, indi, anglès o fins i tot l’àrab d’en Lluquet.

L’actor manlleunc representava un tècnic de cultura de l’Ajuntament que arribava al teatre per fer tancar l’obra, per la seva “baixa qualitat”. El diàleg punyent i divertit entre Soler i els pastors ha servit per anar introduint les diferents escenes de l’obra, amb incursions sorprenents de balls africans o acudits sobre el finançament català. No hi ha faltat l’aportació audiovisual, amb un parell de minireportatges emesos per TV3 que resumien la tasca feta durant aquests cinc anys.

“Els Pastorets de tots colors” ha finalitzat enmig d’un ambient festiu, amb tot el públic cantant el “Fum, fum, fum” i amb la lectura d’un poema de Josep M. de Segarra, a càrrec de l’Erik, un subsaharià que ha seduït al públic amb els seu català gairebé perfecte (foto, a sota).

Al principi de la funció, Dolors Solà, directora del CNL, ha dirigit unes paraules al respectable on ha explicat “el per què” d’aquests Pastorets tan particulars. Solà ha destacat els components positius de l’obra des de diverses vessants: “És positiu, des d’una perspectiva lingüística, ja que és una manera divertida de practicar una llengua; artística, perquè els alumnes perden la por a l’escenari, s’han d’aprendre un text i han de treballar en equip; cultural, perquè es treballa amb una obra popular catalana i és una bona manera de conèixer el país; i també filosòfica i religiosa, ja que musulmans, cristians i agnòstics comparteixen escenari amb tota normalitat i naturalitat. I representen una obra d’orígens religiosos!”.

Però sobretot, la directora del CNL ha destacat l’aportació social de la iniciativa. “És important perquè fa sentir als nouvinguts que formen part d’aquesta societat, que formen part del país on han anat a viure. I també nosaltres els reconeixem com a tal”, ha afegit.

Al finalitzar la funció, el president Montilla, acompanyat per l’alcalde, s’han fet una foto de família amb tots els actors, i ha departit unes paraules amb ells. “M’ha agradat molt. Ha estat una magnífica exposició de la nostra tradició adaptada als temps actuals”, ha dit Montilla.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...