31 de desembre 2008

'Pastorets' immortals


www.elperiodico.cat
25 de desembre de 2008

• El tradicional espectacle teatral es representa a més de cent poblacions catalanes


Imatge d'una versió modernitzada de l'espectacle que es representa a Esplugues de Llobregat.

No poden faltar a la cita: amb el Nadal arriben Els Pastorets, el petit gran clàssic del teatre català que omple en aquestes dates els escenaris de Catalunya. Més de cent poblacions tenen els seus propis Pastorets i TV-3 en programarà pròximament una representació a partir del càsting d'actors que realitza en el programa Objectiu Pastorets.
Els Pastorets tal com se'ls coneix tenen l'origen en les celebracions medievals que es feien a l'interior de les esglésies el dia de Nadal. Els textos i les partitures, algunes d'anònimes i d'altres de compositors com Lluís Millà, Francesc d'A. Picas, Ramon Pàmies o la clàssica de Josep M. Folch i Torres, constitueixen un patrimoni cultural que sap resistir el pas del temps.
A gairebé tots els barris de Barcelona i a moltes comarques de la geografia catalana se n'ofereixen diferents versions. D'algunes d'aquestes versions ja se'n disfrutava fa unes quantes desenes d'anys. Recollim aquí una selecció de les diverses representacions, que es poden consultar en la seva totalitat a la pàgina www.pastoretsdecatalunya.cat

BARCELONA
A la capital catalana destaquen les representacions dels Pastorets, dirigits per Armanda Calafell, al Foment Hortenc (Alt de Mariner, 15. Dia 26: 19.00 hores). A més, Pastorets i Companyia presenta Els Pastorets d'Esplugues al Casal de Cultura Robert Brillas (Àngel Guimerà, 38) d'Esplugues de Llobregat (Dia 25: 22.00 hores. Dia 26: 19.00 hores).
Altres representacions com L'Estel de Natzaret tenen lloc a La Palma de Cervelló (Teatre l'Aliança Palmarenca. Plaça de la Palma. Dia 25: 19.00 hores). Una altra funció dels entranyables Pastorets, aquesta vegada d'acord amb la versió de Rafael Anglada, es portarà a terme a Cal Ninyo, de la localitat de Sant Boi de Llobregat (Joan Bardina, 44. Dia, 25: 19.00 hores).
El grup Fem Pastorets proposa una funció al Teatre de la Garriga (El Passeig, 42. Dies 25 i 26: 19.00 hores). I a Sant Quirze de Besora representen la versió d'Els Pastorets. El Bressol de Jesús o Garrofa i Pallanga, de Frederic Soler Pitarra (El Centre. Patis, 24. Dia 25: 10.00 hores, i dia 26: 17.30 hores).

GIRONA
Els espectacles en aquestes comarques s'han anat adaptant al llarg del temps aprofitant totes les tècniques que s'han incorporat als escenaris. El grup Proscenium presenta un espectacle musical al Teatre Municipal (plaça del Vi de Girona. Dies 25 i 26: 19.00 hores). A la localitat de Banyoles també tindrà lloc un espectacle de la companyia Banyolines, en coproducció amb Cor de Teatre (Teatre Municipal. Pere Alsius, 12. Dia 26: 18.00 h. 8 euros).

LLEIDA
La ciutat organitza aquesta antiga tradició, en què participen centenars de ciutadans, a càrrec d'Aem-Belles Arts Teatre, al Teatre Municipal de l'Escorxador (Lluís Companys, s/n. Dia 26: 18.30 h.).

TARRAGONA
La versió de Josep Maria Folch i Torres es representarà al Teatre Metropol d'aquesta ciutat, a càrrec de l'Associació La Salle (Rambla Nova, 46. Dia 26: 18.30 hores). Amb música en directe i amb direcció de Josep Forasté, el Teatre del Centre de Vila-seca acollirà una funció en què intervé el periodista Xavier Graset i un altre Xavier Graset, el seu nebot. Una nota característica d'aquesta representació són les corrandes en què es glossen qüestions d'actualitat en to irònic. (Comte Sicart, 2. Dia 25: 19.00 h).

A Mataró fem coses

foto : Foment Mataroní Organitzen una sessió de cinema a la fresca al Pati del Cafè Nou on hi ha la pantalla de cinema més històrica que ten...