25 de desembre 2008

Pastorets amb lluna nova


www.totmataro.cat
19 de desembre de 2008

La Sala Cabañes torna a engegar la maquinària de la millor obra de Nadal de Catalunya


Cugat Comas

S’acaben els assajos, les sessions de preparació, el posar-ho tot a lloc. Divendres que ve, dia de Sant Esteve, arrenca la nova temporada dels Pastorets de Mataró, com no, a la Sala Cabañes. Dirigits per segon any per Antoni Blanch, l’obra del Nadal arriba en línia ascendent des de l’any passat i amb dues novetats sonades. Després dels canelons de divendres es destaparan però ja les podem avançar: són el nou decorat de l’escena de la lluna i la desaparició quasi segura de les màscares dels dimnonis.
Divendres que ve és Sant Esteve i això vol dir que a mitja tarda, just quan el caneló supera el duodè i a taula queden pocs torrons i menys neules és hora d’estrenar temporada, és l’hora de l’estrena dels Pastorets. La “première” dels Pastorets aquest any s’endarrereix una hora fins les set de la tarda per tal que els assistents puguin fer la migdiada abans o tenir temps per treure’s la son de les orelles.
A les set de divendres, però, es dictarà sentència, s’alçarà el teló, sonaran els primers acords i apareixerà “el llibre” que quan s’obri desencadenarà els Pastorets de Mataró. Uns Pastorets complidors per 92è any consecutiu, que firmen la Sala Cabañes o el que és el mateix, 300 esforçades persones sota la direcció, per segon any consecutiu, d’Antoni Blanch.

El flamant decorat de la lluna
Els Pastorets d’enguany els van presentar en roda de premsa la setmana passada en una taula més nutrida que en anys anteriors. Senyal d’alguna cosa nova i és que enguany hi ha novetat. La nova és el decorat de l’escena de la lluna que s’ha canviat amb la cura màxima de qui sap que està tocant amb una de les joies de la corona. L’antic decorat de paper semblava haver dit ja prou i des de fa ja alguns anys la Sala es proposa anar renovant o restaurant els decorats, algun dels quals fa mig segle que pugen i baixen segons convingui.
Però amb el de la lluna era on aquesta bona aposta renovadora de la Sala s’hi jugava més. No en va la lluna és potser l’element més carismàtic dels Pastorets de Mataró. “És el decorat més especial de tots, la lluna és el símbol dels Pastorets, surt als cartells i és ben carismàtica” deia Imma Llorens, la Presidenta de Sala Cabañes. Per això es va anar amb peus de plom i es va apostar per segell de qualitat.
El resultat ja el jutjaran els que vagin desfilant per la platea de la Sala a veure l’obra però de portes endins s’està més que content pel resultat. El decorat nou manté la Lluna “de tota la vida”, sols canvia el decorat, el fons, amb una clariana més pronunciada però d’estampa prou equilibrada entre la renovació lògica i l’estètica general dels decorats dels Pastorets. És obra de Josep Ciudad i feta pels Tallers Castells-Planes. I això també és segell de qualitat.

Caixa Laietana ho paga
“Per mi la Sala Cabañes sempre ha estat un laboratori per a la meva feina en el món de l’escenografia i em va fer una gràcia especial que m’encarreguessin un decorat com aquest, amb la gràcia del joc de la lluna” explicava Ciudad, un veterà escenògraf que firma força altres imatges dels Pastorets. L’artista proposa “un bosc feréstec amb unes oliveres inspirades en el propi joc de l’escena”.
Fet el disseny, el decorat va ser dut a la realitat pel prestigiós taller de Santa Agnès que dirigeix Josep Castells. “Ha estat un plaer per nosaltres fer el decorat de la lluna que és el primer record que un té dels Pastorets, una escena màgica, espectacular” diu Castells. Aquest nou decorat ha estat possible gràcies a la col·laboració de Caixa Laietana que ha ajudat als Pastorets per l’import de fer un decorat nou, proper als 6.000 euros. Abans de la Lluna, la Sala ja havia apostat per restaurar el decorat del Temple i la renovació del Cercant Posada.

“Seguir aprofundint”
Passat l’aspecte decoratiu, quan s’acosten els Pastorets allà on es pot treure suc és en l’aspecte artístic. Antoni Blanch signa enguany per segon cop la direcció d’Els Pastorets i ho fa amb l’experiència de l’any passat com a bagatge i aval. Blanch, que ha de manar un espectacle que mou més de 300 persones serà, a més, el primer director que esgoti els 3 anys de mandat d’un director de Pastorets.
Quan fa anys es va decidir fer la direcció dels Pastorets rotatòria, l’Assemblea va decidir que cada director els dirigís 3 anys però fins a l’ocasió cap dels directors que hi han passat –De Ramon, Grané, Ribas, Maicas– havien volgut anar al tercer any de direcció. “Jo ja li vaig dir a la Presidenta que em veia amb cor d’anar al tercer any i ho mantinc, la veritat és que dirigir els Pastorets xucla molta energia però jo vull complir el compromís” diu Blanch. Blanch és un director que va entrar l’any passat després de l’època trencadora de Xevi Ribas prometent un “retorn” als Pastorets familiars i que enguany prossegueix el camí. “No hi ha gaires novetats, el que fem és seguir aprofundint en la feina de l’any passat” diu el director dels Pastorets. Però hi ha algun canvi “hem corregit coses que no ens agradaven”, i un d’ells és destacat i duu la firma de Montserrat Serra, encarregada de vestuari.

Fora màscares
Serra va innovar l’any passat totalment amb una aposta decidida per la renovació de vestuaris que va tenir més bona acollida en alguns casos que en altres. Enguany segueix la renovació amb un treball a consciència sobre els pastors i pastorets i respecte la feina de l’any passat hi ha la novetat, pràcticament assegurada, de la desaparició de les màscares d’entre els dimonis. “Estem a falta de les darreres proves però ja tenim nous complements com les banyes i la per­ruca que segurament faran caure la màscara de Satanàs” explica Antoni Blanch. Els dos dimonis, Asverus i Somiel, és segur que se la treguin i Satanàs depèn de les proves però és quasi segur que tampoc anirà amb màscara.
Altres feines que ha anat fent Blanch “i tot l’equip que tinc, que també fan molta feina i molt bona i indispensable” afegeix sempre, ha estat “potenciar algun personatge secundari i introduir nous actors i perquè anàvem una mica justets”. Hi ha un nou Jonàs, una nova parella de dimonis, una nova Mare de Déu i treballar més els personatges.

Mateixa música i coreografia
En els altres fronts, Gemma Sancho segueix al capdavant de la música, força aplaudida fa un any quan va fer nous acords “per tornar a la musicalitat d’en Torra” i Dúnia Roig segueix signant les coreografies de l’obra. Un mateix equip, sota la direcció de Blanch, que ha de fer pencar 300 persones.

“Una feinada”
Moure tot això des de la direcció executiva és per a Antoni Blanch “molt fort, hi ha molta feina però al final l’acabes tirant endavant”. El director explica que “cada vegada la gent té més coses a fer i lligar tanta gent és cada cop més difícil, però la Sala es mou com cada any, de bona gent que fan una feinada i un molt bon equip”. Una maquinària voluminosa que ja està engreixada per divendres de la setmana que ve, dia de Sant Esteve.

El repte de cada any
Perquè com deia Imma Llorens el dia de la presentació en roda de premsa dels Pastorets “després de 92 anys hi ha molta força i empenta, la il·lusió de cada any i també els nervis”.
I un sentiment similar és el que comparteixen els que fan i els que van a veure els Pastorets. Quan els somrigui la lluna, quan en Jonàs i en Mataties facin riure o el fill pròdig posi la pell de gallina. Els Pastorets, aquest estrany invent que a Mataró viu amb més força i més nivell que enlloc, just ara que Catalunya s’encara a TV3 per uns Pastorets televisius i sembla que es comença a valorar el patrimoni que l’obra de Nadal representa.
Aquí anem unes passes per davant, aquí Els Pastorets són un dels fenòmens de l’any i quan la setmana que ve, divendres i també diumenge i els successius dies s’aixequi el teló passaran moltes coses, seran 4 hores a la setmana i hi haurà encerts i desencerts. Però quan el diumenge 1 de febrer s’apagui l’Estel de Natzaret, es tornarà a dir “un any més” amb el gust de fer les coses ben fetes.


Els Pastorets en xifres
Unes dades curioses. En els Pastorets més d’un miler d’objectes constitueixen l’atrezzo de l’espectacle, com les terrisses, flors, cordes, cistells, saques, vares de pastor, forques de dimoni, espigues o garbells.
S’utilitzen 3.500 metres de corda per aguantar els decorats que pengen del telar. 15 persones tenen cura de les més de 500 peces de roba per als diferents actors i actrius, s’utilitzen cada dia de representació 230 parells de sabates, sandàlies i babutxes.
Per vestuari, perruqueria i maquillatge hi passen cada representació unes 250 persones i 15 són les encarregades de 75 bigotis, 50 barbes i 15 perruques. A l’orquestra de cambra dirigida per Sancho hi toquen 19 músics i s’interpreten 544 pàgines de partitura musical.

L’oferta de “Un dia a Mataró”
Els Pastorets de Mataró són Patrimoni Cultural de la Ciutat i com a tal reben ajuda de l’Ajuntament, i concretament de l’Institut Municipal d’Acció Cultural. “La Sala Cabañes és un dels principals actors culturals de la ciutat i els Pastorets representen molt per a ells i per a tot Mataró” va dir el regidor Sergi Penedès en la presentació de l’obra. Per això Penedès concretava que “és una obligació i un gust” ajudar. Ja fa temps que l’aposta entre Sala Cabañes i Ajuntament és per a la promoció de l’obra i la ciutat de forma conjunta amb l’oferta de “Un dia a Mataró”. Aquesta oferta inclou una visita guiada al matí al Clos Arqueològic, els Dolors i l’exposició de pessebres, un dinar i una visita posterior a l’obra per les instal·lacions del teatre. Tot per atraure gent de fora.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...