30 de desembre 2008

Nadal, Pastorets i tradició


foto ramon gallofré


www.elpunt.cat
23 de desembre de 2008

la galeria

PEP ANDREU.

Quan arriba Nadal, toca fer cagar el tió, anar a missa del gall, cantar nadales, menjar escudella de galets, carn d'olla, pollastre, canelons, neules i torrons, i beure una mica o més de xampany. I si tot això, per alguns, pot semblar passat de moda i fins i tot carrincló, afegim-hi una representació de Pastorets en qualsevol teatre local de Catalunya i haurem arribat al súmmum de la tradició nadalenca més nostrada. Doncs, visca la tradició i visca el Nadal! I, com que sóc fill de Mataró, prioritzo, defenso i alço a la categoria de millors Pastorets del món els de Ramon Pàmies, que són els que es representen a Sala Cabañes des de 1916. A Mataró, L'estel de Natzaret, que aquest és el títol oficial dels Pastorets de Pàmies, té de tot per mantenir l'atenció de l'espectador: grans decorats, música popular, la lluita entre el bé i el mal –l'àngel i el dimoni, que pot esdevenir un duel d'actors de primera categoria mercès a la força del text– i l'humor de la parella de pastorets còmics Jonàs i Mataties, que per molts cops que es vegi sempre funciona i provoca rialles.

A més, els Pastorets tenen diverses lectures. Enguany em quedo amb la paràbola del fill pròdig. Naïm, després d'haver estat seduït pel consumisme ultraliberal del dimoni Satanàs, torna penedit a casa del pare, torturat per una crisi econòmica i espiritual que no el deixa viure. Els Pastorets, doncs, són ben vigents. I les festes també. Bon Nadal!, amics lectors.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...