23 de juny 2009

Paraules pel Grec


www.elpunt.cat
20 de juny de 2009

Coincideixen en el festival adaptacions escèniques d'obres literàries de Josep Pla, Josep Maria de Sagarra i Joan Vinyoli

BARCELONA
JORDI BORDES

Ivan Benet, Montserrat Carulla, Joan Ollé i Joan Anguera, en primer pla, dimecres, a la Rambla de Barcelona. Foto: EFE/TONI ALBIR.

l festival Grec, que comença aquesta nit amb una personalíssima gala de circ a l'amfiteatre de Montjuïc, arrenca en la seva primera setmana amb tres adaptacions literàries. Joan Ollé rellegeix El quadern gris, de Josep Pla. El director repeteix l'equip que va portar a escena Coral romput, d'Estellés. Pablo Ley i Josep Galindo responen el seu brillant Homenatge a Catalunya, d'Orwell, estrenat el 2004 amb La ruta blava, de Josep Maria de Sagarra. Lluís Soler, amb la complicitat del director Antonio Calvo, estrena el renovat mirador del Grec amb un recital de Joan Vinyoli. Els diferents equips artístics han fet un treball dramatúrgic que completi la paraula dels autors, un llenguatge que navega entre la quotidianitat i la voluntat de no renunciar a un ric i accessible vocabulari.
George Orwell va arribar a Barcelona a la vegada que Josep Maria de Sagarra fugia de la ciutat, avisat d'un possible atemptat. Orwell, militant del Partit Laborista Independent, volia anar a primera fila del front per defensar els seus ideals democràtics davant del feixisme que s'insinuava poderós a la Vella Europa. Sagarra va acceptar la invitació de viatjar a Tahití per escriure un llibre de viatges. Sortia de l'horror a la recerca del mític Paradís. Pablo Ley, dramaturg del muntatge, admet que aquesta decisió va ser molt mal rebuda pels seus companys però que, vist amb el distanciament dels anys, «va ser la millor sortida». Sagarra, lluny, prendrà consciència per la República: «Sagarra viu un viatge interior, pateix per la situació política del món, i això és una latència constant. Mira cap enrere amb angoixa i torna amb la certesa que és necessari fer alguna cosa per la República», sentencia Ley.
El muntatge, que es construeix repartint les inquietuds de Sagarra en els vuit viatgers que surten de Marsella en vaixell per desplaçar-se fins a Tahití, es representa al Romea del 26 de juny al 2 d'agost. Aquesta peça, sense restar valor al gust per l'adjectivació («un text terriblement ric en sensorialitat», diu Pablo Ley) l'aproxima al públic amb una posada en escena humana i amb imatges captades al Carib.
Lluís Soler recita Vinyoli amb música mediterrània

Lluís Soler, que va aixecar un gran entusiasme amb una lectura dramatitzada d'El comte Arnau de Josep Maria de Sagarra a l'amfiteatre del Grec del 2005, torna amb una proposta poètica. Ara serà al mirador del Grec les nits dels 25, 26, 27 de juny i 2 de juliol. ...ens hi ha portat la paraula. Vinyoli alterna la veu de Lluís Soler amb la partitura d'Eduard Iniesta.
El director Antonio Calvo amb Soler han traçat un recorregut dramatúrgic amb els versos de Vinyoli (Barcelona, 1914-1984): presenten l'home, «que s'explica el món»; que es deleix pel joc de la paraula i, que finalment, explora la mort. Calvo insisteix que la música d'Iniesta «és per engrandir la paraula». Iniesta deia ahir que ha composat les peces partint del joc de contrastos «de la tenebra a la llum» que agradava a Vinyoli. Soler, convençut que el vers s'escriu per ser escoltat, manté escrupolosament el ritme del vers, tot i que li dóna un to personal.
El bloc literari d'aquesta edició del Festival Grec es completa amb una mirada coreogràfica de Rara Avis. Andrés Corchero i Rosa Muñoz s'inspiren en Feliu Formosa pel seu Present vulnerable.
Ollé llegeix el «dietari trampa» de Josep Pla

El director Joan Ollé presenta El quadern gris, de Josep Pla, al festival Grec de Barcelona. Aquesta coproducció d'El Canal, Centre d'Arts Escèniques de Salt/Girona, destil·la en 90 minuts les 600 pàgines que Pla va escriure en la seva joventut i que va reelaborar cinquanta anys després. Ollé confessa que, el de Pla, «és un dietari trampa», perquè falseja les dates, tot i que sí que manté la cronologia de les anotacions i que es divideix en l'època a Palafrugell i la seva marxa a Barcelona.
Joan Anguera i Ivan Benet representen el Josep Pla madur i el jove, respectivament. També intervé en el muntatge Montserrat Carulla, que respon a les rèpliques d'altres personatges i a les descripcions. Representa, a més, la dona que llegeix el llibre físicament. Ollé aclareix que, de fet, la dramatúrgia està plantejada per a un trio que interpreten una obra conjuntament. L'obra supera en part els aspectes foscos de Pla (com ara si era misogin o si va fer d'espia per a Franco) i reivindica el personatge que va donar aire a una llengua malalta, tot escrivint com parlava i no com el que havia llegit (com se li recomanava a l'Ateneu Barcelonès). El muntatge es veurà a l'Espai Lliure només del 25 al 28 de juny.
La tria del llibre arriba després de descartar un treball sobre Espriu que obrirà el festival Temporada Alta i farà temporada al TNC. El director artístic del Grec, Ricardo Szwarcer, va beneir de seguida la tria del llibre. Resulta que Lluís Pasqual li va recomanar El quadern gris per familiaritzar-se amb el català, quan tot just l'havien nomenat director del festival Grec. Aquesta és la seva tercera edició.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...