23 de març 2011

L'Institut del Teatre celebra el seu centenari el 2013 amb actes divulgatius, científics i artístics



La institució elabora un programa d'activitats no "efímeres", és a dir, encaminades a generar unes estructures que ajudin a donar un salt qualitatiu a la institució

L’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona complirà cent anys el 2013 i, per commemorar-ho, els seus responsables estan treballant en un programa d'activitats per a aquell any que coincidirà amb la proclamació de l’Any del Teatre a Barcelona. Entre elles, destaca la pròxima ubicació de la col•lecció permanent del Museu de les Arts Escèniques de l'Institut del Teatre (MAE) en un espai a Montjuïc de titularitat municipal, cedit per l’Ajuntament de Barcelona, així com la potenciació del MAE virtual. Completaran el programa -que encara no està tancat-, les trobades de la Federació Internacional per a la Recerca Teatral -activitat encara en estudi- i l'Escola Internacional d'Antropologia Teatral, la tercera edició d'Scanner, les exposicions escèniques itinerants, les conferències sobre la figura d'Adrià Gual amb motiu dels setanta anys de la seva mort, un projecte de Recerca sobre les Arts Escèniques Catalanes (PRAEC) -fet en col•laboració amb les universitats- i una relació de noves publicacions.

Els organitzadors han ideat un programa en què les activitats no siguin "efímeres", és a dir, es pretén que siguin la gènesi d'unes estructures de futur. Tot i això, els responsables del centenari pensen a celebrar actes per al gran públic (activitats de breu existència), com ara un espectacle conjunt ideat per mestres d'antropologia teatral, o bé algun espectacle de benvinguda. El centenari també pot ser un estri de propulsió o acceleració de diversos projectes en curs, com ara estrenes del grup IT Dansa, la concreció de la primera companyia de graduats de l'Institut del Teatre o el resorgiment del Festival de Titelles NEO.

Font: "El centenari no ha de ser una gran festa efímera"
El director general de l'Institut del Teatre, Jordi Font, ha explicat que la celebració del centenari durant el 2013 "ens permetrà actuar amb més possibilitats" que si l'aniversari hagués coincidit amb l'arribada del 2011, marcat per la crisi econòmica. Segons Font, el centenari "no ha de ser ni un foc d'artificis ni una gran festa luxosa i efímera, sinó un trampolí per a nous projectes" que permeti "afinar" l'orientació de l'Institut del Teatre a fi de "fer el que en potència ja és, un centre de difusió de les arts escèniques", entre altres coses. També ha afirmat que aquest dilluns -dia de la presentació del centenari- marca "l'inici d'un salt qualitatiu" per a la institució, que funciona actualment com a una "universitat de les arts escèniques".

Jordi Font ha dit que el centenari ha de ser un "trampolí" des del qual es puguin impulsar diverses mesures: el desenvolupament del postgrau i la posada en marxa d'un màster de teatre aplicat, l'impuls de la recerca sobre la pràctica artística a través d'accions com ara el fòrum Scanner, l'impuls a un gran projecte en recerca interuniversitària per tal d'aprofundir en les relacions amb l'espai europeu i, més en concret, amb l'espai mediterrani, l'establiment d'un relat públic sobre les arts escèniques vinculat a l'exposició permanent que acollirà el Museu de les Arts Escèniques, i fer de l'Institut del Teatre un espai on actualitzar el debat sobre aquest sector, amb implicació de tota la cultura catalana.

Un programa per a la reflexió, recerca i anàlisi de les arts escèniques
De la seva banda, l'escriptor, catedràtic emèrit de l'Institut i comissari del centenari, Jordi Coca, ha assenyalat que la coincidència de l'aniversari del centre amb el 70è aniversari de la mort d'Adrià Gual, fundador de l'Escola Catalana d'Art Dramàtic -llavor de l'actual Institut del Teatre-, servirà per reivindicar la figura de Gual. Per a Coca, els objectius del centenari, sumats al "creixement espectacular en dimensió i qualitat de l'Institut del Teatre", han de passar per: millorar la valoració de les arts escèniques, visualitzar la singularitat de l'Institut respecte a la resta d'Europa, reflexionar sobre la pedagogia de les arts, i aprofitar la celebració dels cents d'anys d'existència per replantejar les pròpies dinàmiques de l'Institut.

Entre els actes que Coca ha destacat, hi ha la possibilitat que Barcelona aculli la trobada de la Federació Internacional per a la Recerca Teatral -Toronto també opta a esdevenir la seu de cara al 2013-, mentre que ja està molt més garantit: la celebració de l'Escola Internacional d'Antropologia Teatral, on cent mestres reflexionaran durant 10 dies sobre qualsevol disciplina de les arts escèniques, la creació de la càtedra Xavier Fàbregas, l'impuls de fòrums en què es debatin qüestions com ara la realitat dels teatres municipals, en els quals segons Coca "falten xarxes distributives", i la creació d'un programa que, combinat amb el festival Grec, ofereixi manifestacions artístiques per als ciutadans. El comissari del centenari ha afegit que hi haurà una exposició permanent sobre l'Institut del Teatre i "probablement" una altra dedicada a Xavier Gual, s'impulsarà un projecte de recerca sobre les arts escèniques, en tant que "Catalunya no té una enciclopèdia" sobre aquesta matèria sinó tan sols "una aproximació", i s'elaborarà un segon volum d'història de la institució que arribarà fins a l'any 2013.

Fogué: "Un centenari de tothom i per a tothom"
El president de la Diputació de Barcelona, Antoni Fogué, ha destacat que en els darrers cent anys, i sobretot en els 32 últims, "quan es parla de formació, recerca i innovació en les arts escèniques tots els camins passen per l'Institut del Teatre". Fogué ha reivindicat el paper de la corporació provincial en el foment i la potenciació de la xarxa de teatres municipals, i ha conclòs que el centenari de l'Institut, marcat per "l'austeritat i rigor que ens caracteritza", ha de ser "de tothom i per a tothom" i punt de partida per tal que faci avançar la institució artística "com a referent de la cultura catalana".

publicat per
Jaume Pons
http://www.lamalla.cat
14 de març de 2011

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...