28 de maig 2013

Teatre de butxaca




publicat per
22 de maig de 2013
Óscar Hernández
foto : Molt íntim 8 Una escena de la miniobra 'Swingers' davant només tres espectadors, dijous passat. Julio Carbó

Minitea3 ofereix quatre obres diferents breus en petites sales per a un màxim de 15 espectadors
L'entrada a cada funció, on gairebé es toquen els actors, val 4 euros

Tancar 15 espectadors amb quatre actors en una habitació perquè els primers visquin l'obra literalment des de dins és la proposta del Minitea3 (miniteatres, es llegeix), nou espai escènic que se suma a l'oferta cultural del Raval. Al 22 del carrer d'en Robador acaba d'obrir aquest espai en què es representen en quatre minisales quatre obres de teatre de petitíssim format (Tinc una cita amb Carla Bruni, Con la muerte en los sillones, El refugio i Swingers) que tenen com a denominador comú que duren 15 minuts, les representen entre dos i quatre actors, i el públic no passa de la quinzena de persones. I el preu també és de butxaca, quatre euros per obra.

¿D'on va sorgir la idea? «Amparo Miralles (exdirectiva de Gestmusic i directora de la productora de ficció per a TV Doblefilo) va veure una obra de miniteatre a Madrid i es va estranyar que aquí no existís res igual. Tan bon punt l'ajuntament va conèixer el projecte, va oferir una subvenció per fer-lo al Raval», explica Paula Miralles, coordinadora de programació de Minitea3 i germana d'Amparo.

Per fora i per dins

El continent va sorgir de la fusió de dos locals al número 22 del carrer d'en Robador, a pocs metres de la Filmoteca. Per al contingut, es va decidir muntar un concurs de guions de teatre al mes a través de la web minitea3.com per seleccionar les quatre obres que es representaran durant quatre setmanes. «Normalment són actors mediàtics perquè enganxen el públic i a ells els ofereix la possibilitat de canviar de registre. Tots són molt bons actors, però combinem els molt coneguts amb d'altres de no tan mediàtics perquè el públic els conegui», afegeix Miralles, mentre Tonino, experiodista de Caiga quien caiga, busca alguna cosa per picar al bar que també és vestíbul. Molt a prop, els altres actors s'esperen per sortir a les seves miniescenes: Sílvia Sabaté, Mònica Luchetti, Carlos Fuentes...

«És un espai molt petit i et sents com si juguessis amb els amics a casa. És com la màgia de prop», explica satisfet Tonino. Eloi Yebra, el seu company de repartiment a El refugio, afegeix: «És una cosa molt diferent i impactant. En el teatre pots sentir el públic, i notar-lo, però no veure'l. Aquí els tens gairebé a sobre, sents tots els seus comentaris i també hi participen», diu satisfet de l'experiència que, com els altres actors, repeteix sis vegades diàries cinc dies a la setmana.

«Ets dins de l'obra, dins de l'escena i sents tota l'energia dels actors. És superdivertit i emocionant», coincideixen les amigues Fernanda Pallàs, logopeda, de 50 anys, i Margarita Dalí, mestra, de 52. Dalí, molt aficionada als escenaris, va estar a punt de viatjar a Madrid només per veure miniteatre. Ara afirma que repetirà al Raval.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...