01 de maig 2013

El parany és dins




publicat per
www.totmataro.cat
30 abril de 2013
Comas soler

Notable versió de 'Cosmètica de l'enemic' a la Sala d'Argentona

Dissabte passat la Sala d'Argentona va reprendre la programació amb l'adaptació teatral de la novel·la 'Cosmètica de l'enemic', de l'escriptora francòfona Amélie Nothomb. L'espectacle, que venia anunciat amb l'acotació "thriller metafísic amb humor negre", no va decebre gens les expectatives del públic que va omplir la meitat de l'aforament del local municipal.

Crims, remordiments i desvaris
Publicada l'any 2001 amb un èxit esclatant de vendes, 'Cosmètica de l'enemic' és una narració que va pujar de seguida als escenaris perquè el joc dialèctic que la fonamenta suscita una gran teatralitat. L'obra consisteix en dues veus que es contraposen enigmàticament fins que conflueixen en una ofuscació compartida. En un aeroport el vol de Jerôme, un home de negocis, s'ha retardat. Mentre espera, el sobta la desconcertant presència de Textor, que amb una xerrameca invasiva l'obligarà a escoltar la ressenya de les seves peripècies vitals. Entre d'altres vileses, diu que va violar una dona jove i que deu anys després va aconseguir retrobar-la i la va apunyalar. D'aquesta manera Jerôme es fa a la idea que es tracta d'Isabelle, la seva pròpia dona. Finalment, el desvari i la confusió que li provoquen els remordiments pel record fantasiós de pulsions i actes inconfessables el porten a caure en el parany de voler matar Textor. Però aquest no és altra cosa que un doble, la projecció del seu enemic interior.

Text sòlid i bons actors
'Cosmètica de l'enemic' és una d'aquelles peces que se sustenten per la solidesa del seu text i no necessiten d'altres argúcies. Per això la direcció de Magda Puyo i la dramatúrgia de Pablo Ley han fet santament d'optar per un muntatge ben auster. Amb la trama intrigant creada per Amélie Nothomb i el seu arsenal de paraules esmolades n'hi ha prou i de sobres per atrapar l'espectador. Si, a més, es compta amb l'ofici de dos bons actors com Lluís Soler i Xavier Ripoll per construir els personatges, l'espectacle ja va per nota. I així és. L'un, sempre dominant, descarrega la seva matraca de circumloquis religiosos, filosòfics o psicoanalítics amb una mestria notòria. L'altre li dóna la rèplica amb l'aflicció i el neguit oportuns per trobar el punt just de veracitat. Tots dos molt bé. En conclusió: una altra proposta encertada de la Sala que tindrà continuïtat dissabte vinent amb 'Rien à dire', de la companyia Leandre.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...