29 de maig 2013

Un 'tenorio' de riallada




publicat per
Marta Cervera
21 de maig de 2013
Foto : Ferran Sendra

Joan Pera i Lloll Bertran assumeixen els rols principals en la paròdia del clàssic de Zorrilla

Don Juan Tenorio és el drama més parodiat del teatre espanyol. Així, es representava coincidint amb el dia de Tots Sants i s'emetia a TVE, quan a Espanya la tele era en blanc i negre i només hi havia dos canals. En el passat, l'obra va a arribar a ser tan popular que en una vorera del Paral·lel es podia veure la versió seriosa i en l'altra, la humorística.Part d'aquesta tradició pretén recuperar-se al Condal amb l'estrena d'una versió gamberra protagonitzada per Joan Pera i Lloll Bertran, a partir del pròxim dimarts.

Aquests dos còmics amb tant de recorregut en tenen prou per interpretar els principals personatges d'aquesta obra en vers amb 22 rols. Pera n'encarna cinc i Lloll, vuit. La dramatúrgia s'ha reduït a la primera part i es concentra en les escenes amb més acció.

«La nostra és una versió entre Pera i Zorilla», explica el veterà actor al pròleg de la funció, un monòleg divertit en què explica com la situació actual ha repercutit en el muntatge. El text ha hagut de ser reduït un 21% per les retallades del Govern, explica, i el repartiment actoral s'ha vist afectat per un ERO a la companyia i per motius tan dispars com l'independentisme, els escraches...

El vestuari busca accentuar el ridícul. Als seus 64 anys, Pera reconeix que té poc del llibertí i seductor Don Juan, i menys encara enfundat en unes calces de vellut. En el número del divan amb Doña Inés, amb Bertran vestint hàbits de monja i talons per augmentar la diferència d'altura entre tots dos, queden com l'estranya parella.

«Aquesta és una obra per passar-s'ho bé. El muntatge dura una hora i mitja però canviarà a mesura que el representem. Segons quins gags agradin més s'allargarà més o menys», destaca Pera. «És un humor molt nostre. Aquesta comèdia necessita la interacció amb el públic», afegeix Bertran.

La parodia de Don Juan Tenorio rendeix homenatge a Mary Santpere, en el centenari del seu naixement, i a Joan Capri, que als anys 70 van triomfar amb una versió còmica del drama de Zorrilla que van representar al Romea. Ells comptaven amb un repartiment més ampli. Eren uns altres temps.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...