02 d’abril 2011

Els artistes reclamen que no s'apliqui la retallada a la cultura



500 professionals es manifesten contra la tisorada anunciada per la conselleria
Una representació del sector exposarà avui a Mascarell la seva oposició a les rebaixes

Sota el lema No retalleu la cultura, representants de 40 associacions de professionals del sector, des del circ fins a la plàstica, passant per la dansa, la literatura, la il•lustració, el teatre, el cine i la música, entre altres, es van concentrar ahir a la tarda a la plaça dels Àngels de Barcelona contra la tisorada pressupostària anunciada pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell.

L'acte va reunir unes 500 persones, entre les quals no hi havia cap representant de les institucions públiques que més afectades es veuran per la retallada, però sí algunes cares conegudes, com les dels actors Sergi López i Pere Arquillué, els ballarins Cesc Gelabert i Sol Picó, i l'artista Joan Fontcuberta. I va tenir un caràcter totalment reivindicatiu: reclamar a la Generalitat que no apliqui la retallada. «Ja fa dos exercicis seguits que estem amb rebaixes, hi ha moltes activitats que estan sota mínims, si ara patim una altra retallada, desapareixeran», es lamentava Miquel de Palol, escriptor i membre de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

En termes similars s'expressava Francesca Llopis, pintora i associada a l'Associació d'Artistes Visuals de Catalunya, que, a més, advocava per no abaixar la guàrdia: «Ens estan preparant per arribar a una economia totalment neoliberal i a una cultura autofinançada». Però abaixar la guàrdia no està en els plans dels convocants, per als quals la concentració d'ahir no va ser el final de les seves reivindicacions sinó «el principi d'un llarg recorregut -segons Florenci Guntín, un dels organitzadors- amb la vista en els pròxims pressupostos de la Generalitat», on quedarà reflectida per llei la retallada real.

GRUPS PARLAMENTARIS
La primera parada serà aquesta tarda, quan una representació de les associacions es reuneixi amb Ferran Mascarell, a petició del conseller, i li expressi la seva «oposició a la retallada genèrica i indiscriminada», en paraules del músic Dick Them, portaveu de l'acte. De moment, Mascarell, ja ha dit, ho va fer ahir a la nit abans de l'estrena de Radiación, al Teatre Romea, que farà el possible perquè les retallades incideixin el mínim possible en els petits creadors, encara que també va recordar que «com totes les altres conselleries», Cultura haurà de reduir el seu pressupost en un 10%.

El pas següent del col•lectiu serà contactar amb tots els grups parlamentaris per convidar-los a presentar esmenes als pressupostos de cara a la seva aprovació. I durant tot el procés mantindrà un debat obert a noretalleulacultura.org.

publicat per
Natàlia Farré
Foto : L'actor Sergi López llegieix un dels punts del manifest contra la retallada pressupostària en cultura, ahir. JULIO CARBÓ
www.elperiodico.cat
22 de març de 2011

A #Mataró passen coses incíviques.