03 d’octubre 2016

A punt la 25a edició del Temporada Alta, amb 100 propostes d’arts escèniques



Temporada Alta. Festival de Tardor de Catalunya. Girona / Salt arriba als 25 anys convertit en un festival de referència tant a nivell nacional i estatal com europeu, amb una programació multidisciplinària pensada per a tots els públics. Des de fa anys, el festival s’ha posicionat com a oasi teatral del sud d’Europa i ha acostat al públic estrenes i propostes tant nacionals com internacionals, amb què s’ha erigit en motor de creació escènica, buscant la projecció internacional sense deixar de fomentar l’autoria catalana i promovent la jove creació. Amb el públic com un actor principal de la programació, i implicant-se social i localment, Temporada Alta celebra 25 anys consolidat sense dubte com a festival de país.

Aquest any en què el Festival està d’aniversari, Lluís Pasqual serà l’encarregat d’aixecar el teló amb In memoriam – La quinta del biberó, una coproducció entre el Festival i el Teatre Lliure que neix a partir de testimonis de la Batalla de l’Ebre. Ho farà aquest divendres 30 de setembre al Teatre Municipal de Girona. Aquesta estrena absoluta donarà el tret de sortida a un total de 100 propostes que es podran veure fins al 4 de desembre, amb  30 espectacles internacionals de 18 països, 29 produccions i coproduccions, 33 estrenes absolutes i 61 propostes d’autoria catalana.  Tot i que la gran part de programació es concentra a Girona i Salt, el Festival és present en un total de 9 poblacions diferents (enguany s’hi incorporen Fornells de la Selva i nous espais a les ciutats de Girona, Banyoles i Torroella de Montgrí) i en fins a 28 espais o equipaments.

L’àmplia programació inclou grans figures internacionals de les arts escèniques contemporànies (Peter Brook, Krystian Lupa, Milo Rau, Alain Platel, Guy Cassiers, Fabrice Murgia, Thomas Ostermeier, Nicolas Stemann, Oskaras Koršunovas, Tiago Rodrigues, Mauricio Kartun etc), juntament amb alguns dels artistes espanyols més reconeguts internacionalment (Rocío Molina, María Pagés, Israel Galván, Rosario Flores etc), i estrenes coproduïdes pel festival d’alguns dels millors creadors del país (Lluís Pasqual, Josep Maria Miró, Àlex Rigola, Oriol Broggi, Cabosanroque, etc). A més, enguany es segueix apostant per la programació de creació contemporània i els nous llenguatges (Albert Arribas, Pere Faura, la Veronal, Loscorderos.sc, Agrupación Señor Serrano, etc).

Per bé que Temporada Alta és sobretot un festival d’arts escèniques, la música i el cinema hi han anat guanyat rellevància en els darrers anys, oferint una programació variada i multidisciplinària. A nivell musical cal destacar els concerts de Rufus Wainwright, que presentarà el seu darrer disc, Sonnets; Paul Fuster amb el seu últim àlbum Go/Between; o Jorge Drexler, Rosario Flores i Izal. A més, també participaran dins la programació musical del festival Manel, Andrea Motis i Joan Chamorro. S’inclouen dins aquest gènere espectacles no estrictament musicals però on la música hi juga un paper rellevant, com en el cas de la nova proposta de Cabosanroque, de F.R.A.U d’Albert Arribas o de Dinamita la Sarsuela del grup gironí Le Croupier, entre d’altres. Els més petits també podran gaudir de la música amb Concerts per a nadons. Suite n.1: els batecs del cargol per a infants de fins a tres anys o Funky, funky! Del col·lectiu Orelles de xocolata, espectacle adreçat al públic familiar.

Pel que fa al cinema, enguany s’han programat un total de set pel·lícules, moltes d’elles pre-estrenes. Alguns dels cineastes que visitaran el festival són Agustí Villaronga, amb El testament de la Rosa, homenatge a Rosa Novell; La propera pell, d’Isaki Lacuesta i Isa Campo; Mauruo Herce amb Dead Slow Ahead; Llàtzer Garcia presentant la versió cinematogràfica de La Pols o el gironí més internacional, Albert Serra, amb el seu darrer film La mort de Louis XIV. Lluís Galter també serà present al festival amb La substància i Cristophe Fanarier amb El perdut.

Temporada Alta per a tota la família

Temporada Alta fa una clara aposta per arribar a tots els públics i ho fa a través de dues línies de programació: El Planter, segell que proposa espectacles recomanats per edats diverses, i una línia de propostes familiars, perquè les pugui gaudir tota la família, del petit al gran. Un exemple de les propostes d’El Planter són Pell de Llarinté, cua de tiré, dirigida per Moisès Maicas per a infants a partir de 5 anys o La llavor del foc, estrena absoluta i coproducció del festival, de Carlota Subirós i Babou Cham, espectacle exclusiu per a mainada de quart de primària de les escoles de Girona i Salt.

I per gaudir del festival amb tota la família, Temporada Alta proposa diversos espectacles, entre ells InTarsi, de la Cia “eia”, CorroC d’Escarlata Circus, o els internacionals Cirkopolis del Cirque Éloize de Canadà, The Best of Johnny, de Johnny Melville, espectacle del conegut clown Johnny Melville, o Live, d’Ara Malikian, que torna un any més a visitar el festival.

25 anys, 1.302 espectacles i més de 700.000 espectadors

Temporada Alta arriba als 25 anys després d’una llarga trajectòria promocionant la cultura i les arts escèniques al nostre país. Des de la seva creació l’any 1992 de la mà de la productora Bitò, el festival s’ha consolidat com a model d’èxit i s’ha posicionat com a festival de referència a Catalunya, l’Estat espanyol i Europa.

Al llarg d’aquest quart de segle que celebra el Festival, Temporada Alta ha acollit un total de 1.302 espectacles, ha produït o coproduït 291 propostes, ha portat 446 espectacles internacionals de 41 països diferents, i suma un total de 623.076 espectadors en sala i 110.844 espectadors d’activitats complementàries i espectacles de carrer dels quals més del 50% han estat estrenes absolutes, a l’Estat espanyol o a Catalunya.

*Més informació, entrades i tota la programació al web www.temporada-alta.net

Publicat per
27 de setembre de 2016
Enllaç

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...