25 de març 2009

Més de 300 persones s’agrupen tot un dissabte per apostar pel futur dels Pastorets de Catalunya


www.pastoretsdecatalunya.cat
22 de març de 2009

Anit, amb eufòria i força, va tancar-se el 3r Congrés Nacional de Pastorets de Catalunya, que durant el cap de setmana s’ha celebrat a la ciutat de Mataró.

270 congressistes provinents de 35 espectacles de Pastorets d’arreu de Catalunya, i uns 40 ponents i moderadors, van concloure que la societat catalana de 2009 havia d’apostar pel futur de l’espectacle nadalenc d’Els Pastorets, com a fenomen del patrimoni cultural del país, com a eina de cohesió social i com a actiu singular de la idiosincràsia dels pobles, viles i ciutats de Catalunya.

La jornada d’ahir va tenir 14 hores de durada ininterrompuda. Van desenvolupar-se vuit tallers diferents que van aprofundir i estudiar aspectes cabdals a l’hora de concebre els espectacles de Pastorets, de forma que en un moment del programa van posar-se en comú per a tots els assistents. L’escriptor Vicenç Villatoro va fer una brillant conferència d’obertura en la que va plantejar els valors que han de prevaler en el consum cultural del segle 21. L’actor i director Abel Folk, s’adherí als Pastorets del país, fent una exposició prop del projecte i la continuïtat de l’aposta televisiva d’Objectiu Pastorets, que TV3 va emetre el Nadal passat. El president del Centre de Cultura Popular i Tradicional Catalana Ramon Fontdevila va encoratjar a mantenir i innovar els Pastorets i tota la seva gestió com a element potent de la cultura social de Catalunya, en el decurs d’una taula rodona seguida pel ple dels congressistes, en el que tothom va desitjar llarga i renovada vida a Els Pastorets.

La jornada va comptar amb una acció teatral a càrrec de El Social de Terrassa, una intervenció a l’entorn de la màgia a càrrec del Mag Lari i un extraordinari correfoc de Pastorets pels carrers del centre de Mataró, que integrà la lluita dels dimonis dels diferents textos teatrals amb l’arcàngel, que a cada Nadal espectacle anuncia el Nadal i que, ahir, va anunciar el projecte de bon futur que viuen els Pastorets de Catalunya.

El 3er Congrés Nacional de Pastorets de Catalunya va ser organitzat per la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, entitat nascuda al 2006 que aglutina un grup de prop de 40 espectacles i que va creixent de forma progressiva. Va comptar amb el patrocini i col·laboració del centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Mataró i Caixa Laietana. I va comptar amb la implicació dels Pastorets de prop de 40 poblacions catalanes: L’Ametlla de Merola, Anglès, Argentona, Arenys de Munt, Balsareny, Berga, Castellterçol, Canovelles, Calaf, Figueres, Esplugues de Llobregat, Igualada, L’Hospitalet de Llobregat, Manresa, Martorell, Mataró, Navarcles, Olesa de Montserrat, Palafrugell, Pals, La Palma de Cervelló, Reus, Ripoll, Sabadell, Sant Boi de Llobregat, Sant Esteve de Palautordera, Sant Feliu de Llobregat, Sant Vicenç de Castellet, Solsona, Súria, Terrassa, Ulldecona, Vilaseca i El Vendrell.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...