24 de març 2009

«Els Pastorets són dels qui els donen vida i hi pot participar tothom»


www.elpunt.cat
20 de març de 2009

JOSEP M. DE RAMON PASTORETS DE MATARÓ I COORDINADOR GENERAL DE LA COORDINADORA DE PASTORETS DE CATALUNYA


Els Pastorets de Catalunya es troben demà a Mataró (Maresme) en un congrés nacional que reunirà 300 persones de més de 50 grups arreu del país.

– Per què un Congrés Nacional de Pastorets?

– «Des de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya ens vam plantejar fa més d'un any convocar un congrés que fes una ullada al passat, prengués el pols al present i encarés el futur amb més força. Vol ser un punt de trobada on hi tingui veu tothom: des d'intel·lectuals del món de la cultura del segle XXI, com els actors i cantants amateurs, els tècnics, els gestors d'entitats i tots els col·laboradors de Pastores. Els Pastorets són dels qui els donen vida i tothom hi pot participar.»

– Quanta gent fa Pastorets?

– «Uns 150 grups fan Pastorets de manera estable (sense comptar els grups d'escola). Alguns només s'ajunten per fer aquestes representacions.»

– Suposo que reunir-los en un congrés nacional deu ser una tasca difícil.

– «És complicat per la temporalitat de la proposta (només es fan Pastorets en una època determinada) i per la deslocalització dels grups (estan molt repartit per tot el territori). Però estem molt satisfets per la resposta que estem tenint.»

– També el programa resulta molt engrescador. Faci-me'n cinc cèntims?

– «Més de trenta ponents o membres de taules rodones, ponències i tallers a diferents espais del centre de Mataró. Per dir alguns noms: Vicenç Villatoro, el Mag Lari, Antoni M. Vilarrubias, Daniel Martínez, Víctor Cucurull, Abel Folk, Ferran Baile, Josep Rafeques o Frederic Roda, entre d'altres.»

– Aquesta és la primera trobada de Pastorets?

– «Els Pastorets s'han ajuntat en cinc ocasions, dues a Mataró. I se n'han fet dos congressos: el primer a Vilafranca, l'any 1984. Hi van participar vuit grups, del centenar que hi havia. El segon, a Cardona, amb vint grups i cinc ponents. L'any 2006 es constitueix la coordinadora –amb onze grups fundacionals– i es parla ja de fer un gran congrés. Aquest que ara encarem.»

–Tothom hi pot participar?

– «No pretenem que això sigui una reunió de savis, sinó un punt de trobada. No volem donar lliçons, sinó provocar, ha de ser un divertiment del qual tots sortim enfortits.»

– Tenen bona salut el nostres Pastorets?

– «Els Pastorets que ens creiem, que evolucionen, que saben integrar la gent... aquests sí que tenen bona salut i estan dignificats. Ara, els Pastorets que no apliquin coses noves o no tinguin un projecte tenen data de caducitat.»

– Es poden considerar patrimoni cultural?

– «Els Pastorets de Mataró són els únics reconeguts així; però la realitat és que són un fet social de primer ordre.»

– L'aposta és la renovació o la continuïtat?

– «És no quedar-se aïllat. Posar en comú les idees, modernitzar la gestió, millorar les tècniques teatrals, dinamitzar l'entorn... fer-nos visibles. Per aquest motiu des de la coordinadora volem ser presents esdeveniments com ara la Fira Mediterrània, a Manresa, o la Festa Major de la Cultura Popular a Catalunya, al Moll de la Fusta. I formem part de l'Ens de Comunicació Associativa i de la Confederació d'Agrupacions de Cultura Tradicional.»

– Quants grups hi ha a la coordinadora?

– «Actualment 33, però després del Congrés se n'hi sumaran alguns més.»

– Sou competència?

– «En absolut. Pastorets, pessebres vivents, diorames... per Nadal, a prop de casa.»

M. JOSÉ RODRÍGUEZ

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...