25 de març 2009

Els Pastorets aposten per 'seguir evolucionant' sense oblidar el 'caràcter propi'


www.totmataro.cat
23 de març de 2009

Un correfoc clausura el III Congrés Nacional de Pastorets celebrat a Mataró
Redacció
ACN

Al voltant d'unes 300 persones s'han reunit aquest passat dissabte a Mataró per abordar el present i futur dels Pastorets, en el marc del III Congrés Nacional d'aquest col·lectiu. El diagnòstic, segons explica el president de la Coordinadora de Pastorets, Josep Maria de Ramon, “és bo”, aquesta tradició “està funcionant i evolucionant a bon ritme” i “encara ha d'evolucionar més”, ha dit. Això sí, però, cada espectacle ha de mantenir “el seu caràcter propi”, assegura. El col·lectiu que representa els Pastorets arreu de Catalunya ha demanat també “ajuda” a l'Administració alhora que s'ha compromès a continuar treballant pel futur d'aquest 'patrimoni cultural' català.

En aquest sentit, De Ramon ha llançat un missatge tant a l'Administració com als grups que integren el col·lectiu dels Pastorets instant tots els sectors a assumir les responsabilitats que comporten formar part del patrimoni cultural català.

Objectiu Pastorets
Entre els ponents del congrés hi havia l’actor i director Abel Folk que al respecte del programa de televisió de TV3 'Objectiu Pastorets', i com un dels seus creadors, l'actor Folk, va valorar com a “extraordinàriament positiva” l'experiència i ha expressat la voluntat de “donar-li continuïtat” d'alguna manera, com per exemple mitjançant un 'documental'. Folk ha celebrat la incidència que segons l'actor ha tingut el programa alhora de donar cabuda als Pastorets en els mitjans de comunicació, un espectacle tradicionalment 'clandestí' pel que fa a repercussió mediàtica, segons ha assegurat.

En aquest sentit Folk ha lamentat aquesta manca de reconeixement. “Catalunya no fa mai homenatges oficials a la seva tradició, és horrorós”, ha dit. '”Tinc la sensació que de vegades els catalans tenim vergonya de la nostra tradició ens sembla cutre o carrinclona”, va afegir. L'actor assegura, però, que s'ha demostrat que si els Pastorets “es fan bé i amb rigor i entusiasme i talent són uns espectacles que estan molt bé”. “Ja voldrien molts espectacles pseudoprofessionals tenir la qualitat i el rigor de molts Pastorets que hi ha per Catalunya”, ha dit Folk.

El futur
Respecte el futur dels Pastorets a Catalunya, Folk ha considerat que cadascú “els ha de fer com vulgui” però “sense oblidar que el món passa, la vida passa i deixa empremta”, una petjada que els Pastorets han de 'rebre' i incorporar per tal d'adaptar-se al futur.

Aquest tercer congrés, organitzat per la Coordinadora de Pastorets de Catalunya amb la col·laboració del Centre de Promoció de la Cultura Tradicional i Popular de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Mataró i Caixa Laietana, ha reunit més de trenta ponents, entre ells el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Ramon Fontdevila, Vicenç Villatoro, el Mag Lari, Antoni M. Vilarrubias, Josep Castells, Daniel Martínez, Abel Folk, Ferran Baile, Josep Maria Porta, Josep Rafeques o Frederic Roda.

En total han estat nou ponències i taules rodones, repartides per diferents punts de Mataró i organitzades en sis àmbits diferents, des del coneixement i la difusió, fins la gestió, passant per la creació, la vessant més tècnica, la reflexió i el lúdic i social. En total hi han participat 410 persones, contant el centenar de diables que han clausurat aquest tercer congrés amb un correfoc pels carrers del centre de Mataró.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...