31 d’octubre 2009

125 anys de Centre Catòlic i una reivindicació




www.totmataro.cat
29 octubre de 2009

L’entitat es dóna un any per arribar a un acord i vol noves instal·lacions per l’any 2016
Cugat Comas
Foto: Xènia Sola

“El Centre Catòlic de Mataró està de moda , bé potser més que el Centre en sí, les seccions que formen aquesta Entitat”. És la frase d’Antoni Blanch, el President del Centre Catòlic, quan va presentar el programa d’actes del 125è aniversari de l’entitat. Sí, una entitat històrica que segueix vitalista, que en motiu del seu aniversari regala a la ciutat un diumenge ple d’actes, una nova sardana i posa sobre la taula un debat massa cops ajornats: el de les noves instal·lacions de l’entitat.

El del 125è aniversari del Centre Catòlic no serà un diumenge qualsevol. I no només perquè s’escaigui en Tots Sants, perquè en aquests cinc quarts de segle l’entitat hagi crescut fins a esdevenir una de les principals de la ciutat i segurament la més antiga o pel carismàtic i especial programa d’actes que es planteja. Aquest diumenge no és un dia qualsevol. A més de ser un dia de molta gresca a les instal·lacions del Centre Catòlic i a la Riera, just a l’alçada de l’illa on s’hi troba la Gàbia, la Sala Cabañes i l’escola Balmes, des de la presidència de l’entitat s’ha optar per fer visible, en tan assenyalada data, una reivindicació: la de les noves instal·lacions.

Cal començar, però, per la gresca i anar després al reclam. Sembla la màxima amb la que el President del Centre Catòlic va presentar en societat els actes de diumenge, fa una setmana. “Volem convidar tot Mataró a participar de la festa” va dir Blanch i per això s’han programat un seguit d’actes. Durant el matí hi haurà jornada de portes obertes i partits de bàsquet. També s’aprofitarà per presentar l’última incorporació al Centre Catòlic, la secció de Puntes de Coixí anomenada “Els Gramenets” i al migdia hi haurà sardanes, amb una ballada ben especial.

Les Pedretes fetes Sardana
I és que la ballada a càrrec de la Cobla Iluro té un al·licent especial. Quan arribi l’hora de l’última interpretació s’estrenarà en primícia mundial la sardana del “Ball de les Pedretes”, una de les cançons més conegudes dels Pastorets. És obra de Pere Gonzàlez i Xandri Montasell que han fet equip per a l’ocasió. “Feia temps que tenia ganes de fer-la, és una manera de donar prestigi als Pastorets i donar-los a conèixer a través de la sardana” va dir Gonzàlez, “jo ja coneixia Les Pedretes i va ser fàcil posar els llargs i els curts, l’han escoltada balladors i sardanistes i tots han dit que triomfarà” va dir l’altre compositor, Xandri Montasell.

L’altre gran acte de la celebració és l’acte que se celebrarà a les set de la tarda a la Sala Cabañes. S’hi haurà d’accedir per invitació fins a l’esgotament de l’aforament i serà l’acte central de la celebració. Comptarà amb la representació de l’obra de teatre ‘Partint Peres’ amb el cèlebre actor mataroní Joan Pera donant llustre a la celebració del Centre Catòlic.

La relació d’actes programats arriba al cap de setmana que ve quan un altre il·lustre mataroní, Pep Plaza, actuarà a Sala Cabañes amb el seu nou espectacle, ‘Clònica d’humor’.

Vella reivindicació, nou impuls
La celebració dels 125 anys no passa per alt el gran cavall de batalla del Centre Catòlic els seus darrers temps, la reivindicació de noves instal·lacions. Antoni Blanch va assegurar, en la roda de premsa de presentació de la celebració, que el Centre Catòlic té “necessitat urgent de nous espais, necessitem sales d’assaig en condicions , magatzems, sales de reunions, més vestidors i sales de gimnàs per a l’esportiva, una Gàbia nova, millors instal·lacions per a l’escola , un teatre nou i una o dues sales de format més reduït, en definitiva necessitem un Centre nou, que estigui a l’alçada de tot el seu equip humà, un Centre del segle XXI, nosaltres tenim l’espai i les persones ara el que falta es arrodonir totes les converses encetades amb l’ajuntament”.

Des del Centre Catòlic, doncs es passa la pilota que ja fa temps que s’enlaira a la teulada de l’Ajuntament. Des del CC es vol arribar a un consens a la sala de sessions de la Casa Gran per desencallar la gran operació urbanística que queda per fer al centre de la ciutat. En aquest sentit, el “nosaltres tenim l’espai” de Blanch sembla posar sobre la taula –i per tant desencallar un tema que s’arrossega– els terrenys de la Unió de Cooperadors, a tocar de La Presó, just davant el Centre Catòlic, una propietat en litigi entre els propis cooperadors que “l’ocupen” i el patronat de la Sagrada Família, del propi Centre Catòlic, que se n’erigeixen com a propietaris legals.

La gran novetat posada sobre la taula pel CC són les dates: volen un acord en l’any del seu aniversari i les noves instal·lacions pel 2016. Blanch va apuntar que “són temps difícils però el millor regal que ens podríem fer tots plegats és tenir sobre la taula el projecte acabat de les nostres noves instal·lacions aquest any. Des que es va signar el conveni amb l’ajuntament pot semblar que no haguem fet res, però tampoc no es així”, va dir.

El Centre Catòlic, encoratjat en el seu aniversari, diu que buscarà “mecenatges, protectors, patrocinadors, benefactors, intentarem implicar la societat civil i econòmica de la ciutat que hi vulgui participar”, però reclama “implicació total de la classe política local”. S’acosta més diàleg, més 2010 i més 2016. Però l’únic segur, de moment, és que aquest diumenge, abans que res, toca festa.

PROGRAMA D’ACTES



Portes obertes
Durant tot el matí se celebrarà una jornada de portes obertes a totes les istal·lacions del Centre Catòlic.

Bàsquet
10 del matí. A la pista de la gàbia se celebraran partits de bàsquet, amb jugadors de l’escola i dels veterans.

Puntes de coixí
A partir de les deu del matí. Presentació de la nova secció de l’entitat, “Els Gramanets”.

Ballada de sardanes
A les 12. Amb la Cobla Iluro i estrena de la sardana amb “El Ball de les Pedretes”.

Acte commemoratiu
18h. Acte dels 125 anys del Centre Catòlic i representació de ‘Partint Peres’ a càrrec de Joan Pera. (Entrada per invitació).

L’Escola Balmes


Porta més de 100 anys dedicada a l’educació i ho va celebrar el cap de setmana passat amb una “Festassa”. Es tracta d’una escola concertada amb oferta docent en educació infantil, primària i està vinculada a l’Escola Freta per cursar l’ESO, el batxillerat i cicles formatius. “L’objectiu és formar persones, amb valors, alumnes responsables i amb criteri”.

Unió Esportiva
La secció esportiva del Centre Catòlic de Mataró va ser fundada el 1927 i és una de les escoles de bàsquet més antigues de Catalunya. Té més de 300 inscrits i ha convertit històricament Mataró en un dels bressols més importants del basquetbol a nivell de Catalunya i Espanya. La Unió Esportiva és, a més, el principal club esportiu de la ciutat.

Sala Cabañes
El particular “temple” del Centre Catòlic com a equipament i la secció teatral de l’entitat. Es tracta del principal actiu del Centre Catòlic, amb centenars de persones de tota la ciutat fent-hi vida i participant sobretot d’Els Pastorets de Mataró, l’obra del Nadal a Catalunya que a més és Patrimoni Cultural de la Ciutat. El teatre és, a més la principal instal·lació de l’illa del Centre Catòlic, la joia de la corona i a més la pedra de toc per qualsevol operació urbanística en la que es pugui involucrar l’entitat i l’Ajuntament. És, a més, juntament amb el local de la Unió de Cooperadors, els principals arguments per a una negociació per a les futures instal·lacions del Centre Catòlic a l’illa que ara ja ocupen les seves instal·lacions.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...