30 d’octubre 2009

El Centre Catòlic vol tenir definit el seu projecte de remodelació el 2010


www.capgros.com
23 octubre de 2009

Reclama que tots els partits ‘es facin seu’ el projecte, que inclou la creació d’un nou teatre, i espera que també s’hi impliqui la societat civil

per V. B.
fotos R.Gallofré

'Si tots els partits polítics, i tota la ciutat, no es fa seu el projecte, aquest mai tirarà endavant', explica Blanch


La Dada
1.200
El nombre de persones que formen part de l'entitat, en les seves diferents branques



Els actes del 125è aniversari
El Centre Catòlic mira el futur mentre celebra haver arribat als 125 anys de vida. Per fer-ho, ha organitzat un seguit d’actes que es concentraran principalment el diumenge 1 de novembre, el dia de l’aniversari. Hi haurà una jornada de portes obertes a les instal·lacions del centre, les seves dependències socials, l’escola Balmes, la Gàbia i Sala Cabañes, així com diverses exhibicions de bàsquet a càrrec de l’equip infantil i el de veterans. La festa també sortirà al carrer amb una Mostra de puntes de coixí i amb l’estrena de la sardana Les pedretes dels Pastorets de Mataró, composada per Pere Gonzàlez i Xandri Montasell. A la tarda, sala Cabañes acollirà l’acte central, amb parlaments dels responsables del centre, que precedirà la representació de Partint Peres, a càrrec del popular actor mataroní Joan Pera. El programa d’actes, que comença aquest dissabte, dia 24, amb un sopar d’antics alumnes de l’escola Balmes, es tancarà el dia 7 de novembre amb l’espectacle Clònica d’humor, a càrrec de Pep Plaza, actor mataroní que s’ha fet popular amb les seves imitacions a Crackòvia i que forma part, com tants altres, de la cantera de Sala Cabañes.

Posar fil a l’agulla, d’una vegada per totes, al projecte de remodelació del Centre Catòlic, que haurà d’incloure la construcció d’un nou recinte per a la Sala Cabañes i la renovació de les instal·lacions de la Unió Esportiva i de l’escola Balmes. Aquest és l’objectiu que s’ha marcat per a l’any que ve el Centre, l’entitat més antiga de la ciutat i que es troba immersa en la celebració del seu 125è aniversari. L’objectiu dels seus responsables és que, al llarg del 2010, es rubriqui un acord amb l’Ajuntament per definir sobre paper el projecte de remodelació i, sobretot, les vies per a executar-lo. Tot plegat amb el desig que, l’any 2016, el Centre hagi pogut deixar enrere les seves obsoletes instal·lacions actuals i ja en pugui gaudir de les noves, adequades al volum de gent que mou l’entitat, unes 1.200 persones en les seves diferents branques.

“Si tots els partits polítics, i tota la ciutat, no es fa seu el projecte, aquest mai tirarà endavant”, explica el president del Centre Catòlic, Antoni Blanch. Des de finals de 2005, quan va sortir a la llum els esbossos del primer projecte de remodelació, la situació s’ha estancat força. Tot i així, Blanch assegura que porten temps mantenint converses a diverses bandes amb l’Ajuntament, i destaca que l’actual projecte que tenen en ment els responsables del Centre, tot i que encara no en vol desvelar els detalls, és força diferent al de fa quatre anys. Llavors es contemplava un teatre soterrat, fet que amb el temps pràcticament s`ha descartat a causa de l’elevat cost que suposaria l’operació. Blanch assegura que comprenen que la situació econòmica actual “és delicada”, però també constata que l’operació “no hauria de suposar una despesa molt considerable” per al Govern. A més, té clar que des del primer moment buscaran “mecenatge i patrocinadors” per a finançar el projecte. “Mai hem fet soroll, mai no hem demanat res més del que tenim, però creiem que ara cal un pas endavant, perquè amb les instal·lacions actuals no podem seguir gaires anys més”, afegeix. Un dels punts a tenir en compte en aquesta operació, a més, serà l'opinió de la Unió de Cooperadors, que reclamen la propietat històrica del Pati del Cafè Nou, espai clau en tot el procés de reordenació urbanística que comportaria el projecte del Centre Catòlic.

Quatre vèrtexs
El Centre Catòlic ha quedat petit per donar cabuda a tota l’activitat que s’hi produeix. Per un costat, Sala Cabañes, la secció teatral del centre, que inclou l’escola de teatre de La Saca. Mou unes 500 persones, un gran potencial humà que ara mateix no disposa dels equipaments necessaris. Els assaigs a la biblioteca o a la sala del televisor, així com el material escènic emmagatzemat en espais d’arreu de la ciutat són només alguns exemples de com de petit s’ha quedat l’equipament. Després, hi ha la Unió Esportiva Mataró, fundada l’any 1927, que compta amb uns 300 esportistes i que s’ha convertit en un referent dins del bàsquet estatal. La seva pista, La Gàbia, és ben emblemàtica, però com diu Blanch “està a les últimes”. L’encaix de les instal·lacions esportives serà una de les claus del futur projecte de remodelació de l’entitat. La tercera pota és l’Escola Balmes, un centre privat concertat amb més de 100 anys d’història, que compta amb 250 alumnes i que també es veurà afectada en el cas que l’entitat arribi a un acord amb l’Ajuntament per a la remodelació. La incorporació més recent és l’Escola de puntes de coixí, per acabar de conformar els quatre vèrtexs del Centre Catòlic.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...