28 d’octubre 2009

L’aportació de les religions a la llengua i la cultura catalanes, recollida en una exposició


www.20.gencat.cat
22 octubre 2009

La nova exposició “Religió, llengua, cultura, a Catalunya” recull la contribució de les religions en la configuració de la realitat cultural i lingüística de Catalunya. L’exposició estarà oberta al públic al Palau Robert de Barcelona entre el 22 d'octubre i el 31 gener de 2010.

Va inaugurar la mostra el vicepresident del Govern de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira. També hi van assistir el comissari de l’exposició, Joan Bada, i la directora general d’Afers Religiosos, Montserrat Coll.

L’exposició “Religió, llengua, cultura, a Catalunya” es presenta en cinc àmbits, i aplega objectes, obres d’art, textos, plafons informatius i audiovisuals que posen de manifest la interrelació que s’ha produït des de l’època romana fins a l’actualitat entre religió, llengua i cultura.

El primer i el segon àmbits serveixen d’introducció i s’hi presenta el fet religiós a Catalunya: formació del calendari, cronologia de la presència del català en el catolicisme, cronologia de la implantació a Catalunya de les diverses tradicions religioses. També hi ha exposats diversos mapes: un de toponímic, amb els 131 municipis que tenen noms de sants i santes, i uns altres que mostren la distribució dels centres de culte de totes les confessions.

En el tercer àmbit, s’hi destaquen els llibres sagrats (Bíblia i Alcorà), una visió global sobre els llibres rituals i teològics de les antigues i noves religions de Catalunya editats en català, els catecismes, com a instrument d’ensenyament de les religions, i un dels primers llibres en català, les Homilies de Tortosa.

El quart espai reflecteix la influència de la religió sobre la cultura popular (representació de la Passió, dels Pastorets, de la Patum, de la Processó de Verges i el Pessebre). També s’hi recull la música religiosa, els cançoners religiosos populars i una selecció de revistes en català publicades per institucions religioses, tant en temps de la persecució de la llengua en època de la dictadura franquista com d’altres d’actuals. Finalment, el cinquè àmbit tanca l’exposició amb la presentació d’aspectes molt arrelats de la religiositat popular (ex-vots i goigs).

Activitats educatives

El Palau Robert ha programat visites i activitats didàctiques per als escolars de Primària, Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius sobre la temàtica d’aquesta exposició. Les activitats, que són conduïdes per educadors especialitzats, tenen l’objectiu de fomentar la participació dels alumnes i proposen continguts d’acord amb les diverses etapes educatives. Per aquestes activitats, que són gratuïtes, es pot fer la reserva al telèfon 670.03.60.81.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...