27 de desembre 2012

Els Pastorets estrenen música en directe amb una mitja entrada llarga




publicat per
27 desembre de 2012
foto de Tony Lara Els pastorets, estupefactes, acaben de veure algun portent infernal: va passar ahir al Claror

Prop de 300 espectadors assisteixen a la primera funció del clàssic al Claror
 
Els Pastorets són matemàtics, clavats, tradicionals fins i tot en les xifres: prop de tres centenars d'espectadors van assistir ahir al Claror a l'estrena del clàssic de Folch i Torres en versió laurediana, que aquest any dirigeixen per segona ocasió Irina Robles i Alfons Casal. Una xifra que gairebé calca la del 2011 i que si tot va com Déu i les estadístiques manen es repetirà les dues pròximes funcions –la del 29 de desembre (18 hores) i la del 4 de gener (20 hores)– i es dispararà la tarda de Reis, amb el ple habitual el dia del comiat. Els Pastorets 2012 arribaven ahir carregadets de novetats: la més sonora –i entendran de seguida la gràcia– era la música en directe, a càrrec dels Solistes de la Jonca. No només això: la banda soonra l'ha creat ad hoc Eduard Cabrera, professor de l'Escola de Música Moderna de la capital que es multiplica a l'escenari i exerceix també de diretor de la tropa de músics.

Val a dir, ja que en parlem, que aquesta de la música en viu es una novetat benvinguda i també relativa: els més vells del lloc potser recordin que allà cap al 1999, l'última vegada que Ester Nadal va dirigir els Pastorets lauredians –¿o va se rla penúltima?– ja va posar solfa a l'escenari, aleshores amb Lluís Cartes fent de mestre de cerimònies. Però no ens posarem ara llepafils. No estracta a més de l'única novetat del curs: Robles i Casal han rescatat del bagul de Folch i Torres la pobra Farigola, que el 2011 es va demanar un any sabàtic i que aquesta temporada torna amb ànims renovats iu s'encarna en el rostre de Meri Díaz, a qui la directora augura una gran carrera teatral: de moment, ja té jun peu a l'Institut del Teatre de Barcelona. I qui sap si farigola la pot catapultar a fites encara més altes... Torna en fi Farigola, però cau del reaprtiment Rovelló, l'altre clàssic dels Pastorets junt ambLluquet (Joel Pla), Satanàs (Toni Rabassa), Llucifer (Abel Pérez) i Sant Miquel (Xavi Pérez. un dels bons: ja era hora). L'altre detallet en què els directors han deixat petja és el quadre de l'àvia, aquesta mena de teatre dintre del teatre que serveix per introduir la representació, amb la padrina que els explica la història dels Pastorets a les seves nétes.

Els que s'ho perdessin ahir tenen –ja s'ha dit– tres oportunitats més per complir amb la tradició i comprovar si aquest any –ni que sigui per variar– Satanàs, Llucifer i les fures de l'infern hi tenen alguna cosa a pelar. Pel que fa a l'històric, en les divuit temporades precedents han desfilat pels Pastorets lauredians prop de 20.000 espectadors. L'any passat van fregar els 1.300, en un lleuger descens respecte als 1.400 del 2010. Per trobar una xifra encara superior cal que ens remuntem al 2007, amb Mònica Vega a la direcció, que va revifar els Pastorets posant el llistó en unes estupendes 1.500 entrades. A veure què passa aquest any.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...