15 de desembre 2012

'Burundanga', una comèdia amb la banda ETA de rerefons




El teatre Monumental clou el cicle 'Teatre i Política' amb aquesta obra escrita per Jordi Galceran

publicat per www.capgros.com / ACN
14 desembre 2012
               
Burundanga és la primera comèdia que es fa amb la banda d'ETA de rerefons. Jordi Casanovas, director d'aquesta obra escrita per Jordi Galceran, reconeix que aquest era un tema "tabú" però considera que el teatre és una de les arts que es pot "permetre riure's" de coses "complexes" o "perilloses". Els productors privats no van veure clar portar el text de Galceran a un escenari però quan el text va arribar a les mans de Jordi Casanovas aquest no va tenir cap dubte: "L'obra val molt la pena i quan la vaig llegir vaig dir, i tant, tirem endavant". El director considera que el teatre, a diferència d'altres mitjans, pot "atrevir-se" a "riure's" de coses tant "perilloses" com ETA perquè encara és un treball "artesanal" i "petitet". Si bé reconeix que si el comunicat d'ETA no haguéss arribat i haguessin succeït coses en la línia contrària hauria estat "més difícil" riure's d'això.

Fa tres anys que Jordi Galceran, autor de textos com l'exitòs 'El mètode de Grönholm', va escriure 'Burundanga'. Llavors no s'imaginava que es representaria en un context ben diferent, com és l'anunci del final de la lluita armada, i per tant això li aporta un nou significat al text, segons ha explicat el director. Des del seu punt de vista, l'espectador hi pot veure el que Galceran imagina que pot haver passat "allà darrere" i com s'ha arribat a l'anunci del final de la lluita des d'una proposta còmica.

De fet, 'Burundanga' és un exemple més de com el teatre "posa entre les cordes" als seus personatges i els porta en una situació "extrema". La Berta (Roser Blanc) és una jove que està embarassada del seu nòvio, a qui estima, el Manel (Pablo Lammers), però com que no té clar que ell senti el mateix decideix amb l'ajuda d'una amiga, la Sílvia (Clara Cols), a sotemtre'l al 'sèrum de la veritat' (la burundanga), per conèixer els seus sentiments reals. Però lluny del que es podia imaginar, el que en realitat sabrà és que el seu estimat és membre d'ETA i que, amb l'ajuda del seu amic Gorka (Sergio Matamala), planegen el segrest de Jaume (Carles Canut), un empresari català que els ho posarà difícil.

Dissabte, dia 15. A les 9 de la nit al teatre Monumental

Dia Mundial de l'Alzheimer