27 d’agost 2017

Santa Susanna recupera Can Ratés com a espai de teatre



La productora maresmenca LaGuàrdia hi estrenarà el primer festival de microteatre Micròmetre els dies 1 i 2 de setembre

 L’integren catorze muntatges d’entre 15 i 30 minuts que es faran a diferents indrets de la masia

Al pot petit hi ha la bona confitura. I si aquesta confitura es pot degustar en un espai gran, carregat d’història i amb infinites possibilitats escèniques, doncs molt millor. L’emblemàtica masia de Can Ratés de Santa Susanna, que va veure néixer l’enyorat Festival Shakespeare, tornarà a rebre amb els braços oberts una programació teatral. Es tracta de la primera edició del Micròmetre, un nou festival de microteatre que comença a caminar al costat de la productora maresmenca LaGuàrdia, entestada, segons els responsables, a demostrar que la creativitat artística a la comarca travessa un moment molt dolç. El festival, que es concentrarà en dos dies molt intensos: l’1 i el 2 de setembre, oferirà un total de catorze peces, amb tres espectacles d’entrada lliure i onze més a preus molt populars. El director artístic Joan Gallart va defensar ahir la qualitat de les propostes que configuren aquesta primera edició, algunes de les quals formaran part de la programació del Teatre Gaudí de Barcelona els mesos d’octubre i novembre. “LaGuàrdia, més que una productora és una filosofia a l’hora de fer espectacles, perquè, al contrari d’allò que es fa habitualment, volem que sigui el Maresme qui nodreixi de teatre les sales de Barcelona”, va defensar. En aquest sentit, va lloar l’oportunitat de mostrar en dues jornades maratonianes –per aquells que no es vulguin perdre cap muntatge– la potència de peces marcades per la brevetat, la capacitat limitada “i la possibilitat de jugar amb escenaris tan diversos com ara el fons d’una piscina, el punt més alt de la torre de guaita o un banc del jardí”.

Curt i intens

Jaume Casals, actor pinedenc sorgit del Centre Cultural i Recreatiu, i conegut darrerament pel seu pas per la sèrie ambientada al Maresme La Riera, va destacar les múltiples possibilitats que permet el microteatre, encara poc explotat pel que fa al gran públic. “Té un concepte cinematogràfic que permet a l’espectador veure i notar cada gest, cada expressió dels actors i formar part de l’espectacle”, va dir l’actor, que participa en dues de les obres d’aquest primer Micròmetre. Anna Estol, també responsable de LaGuàrdia, va voler trencar una llança per una disciplina que demana una major implicació del públic assistent. “El petit format és més intens, més sentit, més proper i esvaeix les distàncies de l’escenari tradicional”, va comentar convençuda que la primera edició del festival “servirà d’altaveu de la bona feina que s’està fent al territori”.

Tant l’alcalde, Joan Campolier (AiS), com la regidora de Cultura, Carine Bouillon, van lloar la proposta artística que permetrà tornar a recuperar la funcionalitat cultural “d’un espai únic com és la masia de Can Ratés”.

LA FRASE

Al contrari d’allò que es fa habitualment, volem que sigui el Maresme qui nodreixi les sales de Barcelona
Joan Gallart
CODIRECTOR DE LA GUÀRDIA, PRODUCTORA DEL MICRÒMETRE
LA XIFRA

14
espectacles
concentrats en divendres 1 i dissabte 2 de setembre integren el cartell del festival Micròmetre
Comèdia, drama, música i dansa

El cartell de la primera edició del Micròmetre juga amb els conceptes de gran i petit i mostra la silueta d’un noi amb un metre a la mà en actitud inequívoca de voler mesurar els seus atributs. Una imatge que es completa amb l’eslògan: Festival de microteatre molt més gran del que sembla. Feta la comparació simpàtica, el cert és que els espectadors podran triar entre veure una única representació al preu de 3 euros o deixar-se inundar per totes les propostes de la jornada amb un abonament al preu de 12 euros, divendres, i 15 euros, dissabte. Els malalts escènics podran accedir a tots els espectacles per 27 euros. La programació inclou les comèdies El paquet Zaroff, Un tatuatge de Jesús a la cama, –dirigides pel mateix Gallart–, Les llorones, El número, Gracias por venir, Amor. Punt. Com i El Mall, dirigida i interpretada per Xevi Gómez i el també pinedenc Jaume Casals. En el camp dels drames s’estrena Papà i en els de les combinacions de música, dansa i circ Avua, Pronto llegará, Barreja, Jukebox, Elisabetta i Tot està bé. De cada muntatge hi haurà entre tres i quatre sessions a excepció de la peça que tanca divendres i les que obren i tanquen dissabte.

Publicat per
D’esquerra a dreta, Joan Gallart, Jaume Casals, Anna Estol i Xevi Gómez amb la coneguda torre de guaita de Can Ratés al fons Foto: T.M.
TERESA MÁRQUEZ - SANTA SUSANNA

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...