30 de novembre 2010

Lluisa Cunillé guanya el premi Born de Teatre 2010 amb 'El temps'

L'escriptora catalana Lluïsa Cunillé Salgado ha obtingut aquest dissabte el premi Born de Teatre 2010 amb 'El temps', "un drama de personatges escrit amb molt bon pols narratiu", segons el veredicte del jurat qualificador. Lluïsa Cunillé (Badalona,1961) va fundar el 1995 amb Paco Zarzoso i Lola López la Companyia Hongaresa de Teatre, i el 2008, amb Xavier Albertí i Lola Davó, la companyia La Reina de la Nit. Ha estrenat 41 obres de teatre, la primera, 'Volta', el 1992 al Mercat de les Flors de Barcelona, i l'última, 'Dictadura-Transició-Democràcia', escrita amb altres autors, aquest any al Teatre Lliure de Barcelona.

Ha obtingut nombrosos premis, entre els que sobresurten el Calderón de la Barca (1991) per 'Volta', el Crítica de Barcelona (1994) per 'Libración', el de la Institució dels Lletres Catalanes (1996) per 'Accident', el Premi Born de Teatre 1999 per 'L'aniversari', i el Crítica de Barcelona 2000 per 'Passatge Gutenberg'. També ha estat guardonada amb el Premi Ciutat de Barcelona de les Arts Escèniques (2004) per 'Barcelona, mapa d'ombres', que també va aconseguir el Premi Butaca i el Premi Max. Ha estat premi Nacional de Teatre el 2007 i premi Nacional de literatura dramàtica del ministeri de Cultura el 2009.

El Premi Born, que organitza la societat cultural del Cercle Artístic de Ciutadella, és el concurs per a una obra dramàtica amb la major dotació econòmica d'Espanya, 18.500 euros. A la convocatòria d'aquest any s'hi van presentar 120 textos originals, vint més que l'any passat. El 2008 es va assolir el rècord de participació amb 141 originals. D'aquests textos, dotze procedien de l'estranger -concretament de l'Argentina, Colòmbia, França, Israel, Itàlia, Mèxic, Països Baixos, Txèquia i Xile. El major nombre d'originals procedia de Catalunya (33), seguida de València (21) i Madrid (18). La llengua majoritària dels originals és el castellà, amb 82 obres, el 68 per cent.

La selecció de les obres finalistes ha estat confiada a un jurat qualificador format per Carles Alberola, actor, autor i director; Mercè Arànega, actriu, Premi Nacional de Teatre 2010; Joan Arrom, gestor cultural i investigador cultural; Esteve Miralles, escriptor, traductor i professor de comunicació; i Magda Puyo, directora, dramaturga i professora de l'Institut de Teatre de Barcelona. El jurat ha explicat que l'obra guanyadora, 'El temps', "manté la tensió a partir de pocs elements i amb un ús mesurat dels silencis i les paraules; de les coses que es diuen i les que es callen".

"És una obra d'escriptura subtil i delicada, i al mateix temps molt consistent, estructurada sobre repeticions eficaces i jocs de correspondències ben servits", ha destacat el jurat que ha elegit, per unanimitat, aquesta obra "per la seva originalitat literària i el seu potencial dramàtic".

publicat per
efe / lammal.cat
www.lamalla.cat
21 de novembre de 2010

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...