02 de juliol 2015

Poesia i +, un intent d’evasió en els primers compassos de l’estiu



publicat per
27 de juny de 2015
Griselda Oliver i Alabau
Caldes d'Estrac
  
“El poeta és un mèdium, deia Palau i Fabre”, escriuen els directors del festival Poesia i +, Pere Almeda i Eduard Escoffet. Del 3 a l’11 de juliol torna Poesia i +, organitzat per la Fundació Palau i Fabre de Caldes d’Estrac, un festival que, en paraules dels seus directors, “és sempre un intent d’evasió en els primers compassos de l’estiu. Una cita en el calendari i un pelegrinatge a un racó de Caldes d’Estrac”.

“Aquest any el festival es fa una mica més gran, atresora deu edicions”, expliquen els organitzadors. Per celebrar-ho, han obert el festival a tres vil·les més del Maresme, a banda de Caldes d’Estrac: Sant Andreu de Llavaneres, Sant Vicenç de Montalt i Arenys de Mar. “I justament aquest any volem fer més que mai una aposta per les noves generacions de poetes: aquelles que donen veu als neguits d’avui, aquells que canten les lluites encara per guanyar. Sempre irreverents”, assenyalen.

Entre altres, el festival comptarà amb la presència de noves veus del panorama poètic com Maria Cabrera, Laia Estruch, Carles Rebassa, Laia Noguera, i Anna Gual, entre altres. També hi haurà lloc per la música, com s’ha fet en les dues últimes edicions, i per això s’hi podran veure artistes com Gerard Quintana, Xarim Aresté i Paul Fuster, Maria Rodés, David Carabén, Joan Miquel Oliver, Maria del Mar Bonet, Els Nens Eutròfics, Pentina’t Lula, Ferran Palau i Santiago Auserón, entre altres, i que actuaran pels diversos espais dels quatre pobles que acullen el festival.

Una aposta per l’experimentació

Poesia i +, que aposta per l’experimentació i per apropar-se a altres disciplines artístiques a través de la poesia, és un festival únic amb propostes especials i diferents que partint de la poesia envaeixen la música, l’escena i les arts. A continuació us oferim una selecció de les propostes més interessants que podreu veure en aquest festival:

1. El divendres 3 de juliol a les 19h a la Fundació Palau, Laia Estruch, Víctor Sunyol i Neus Borrell i Jordi Salvador donaran el tret de sortida al festival amb un recorregut especial per les sales que acullen l’exposició permanent de la col·lecció de Josep Palau i Fabre i experimentaran amb les sonoritats de les sales i les seves veus. L’entrada és gratuïta.

2. El dimarts 4 de juliol a les 22.30h al Parc de Can Muntanyà, David Carabén, veu i principal compositor de Mishima, presentarà La forma d’un sentit, un llibre en què parla de les cançons de la banda. Juntament amb el pianista Marc Llobet i el trompetista Pablo Fernàndez, repassarà temes que no formen habitualment part del seu repertori i cantarà, entre altres, poemes de Joan Vinyoli. L’entrada val 15€.

3. El diumenge 5 de juliol a les 19h de la tarda al Pati de la Fundació Palau, poetes com Laia Noguera, Anna Gual i Esteve Plantada que, amb motiu de l’exposició Pells d’incendi, oferiran un tast de la seva poesia. L’exposició es podrà veure des del 3 de juliol fins al 13 de setembre, i reuneix poetes i il·lustradors dels Països Catalans. Aquesta activitat és gratuïta.

4. El dimarts 7 de juliol a les 20.30h al Teatre Principal d’Arenys de Mar Ferran Palau presentarà el seu treball en solitari, Santa ferida. L’entrada val 10€.

5. El dimecres 8 de juliol a les 21h als Jardins de Can Caralt de Sant Andreu de Llavaneres, Àlvar Roda musicarà composicions de poetes catalans coneguts, juntament amb Joan Figueres i altres músics. S’hi podran sentir poemes de Pere Quart, Joan Brossa, Joan Vinyoli, Joan Salvat-Papasseit, Tomàs Garcés, Josep M. de Sagarra, Gabriel Ferrater, Narcís Comadira, Rodolf Sirera i Xavier Bru de Sala. L’entrada és gratuïta.

6. El dijous 9 de juliol Perejaume presentarà a les 20h al Pati de la Fundació Palau i Fabre els discursos La repetició i l’oblit. El mateix poeta ho explica així: “En el camp, més que no pas perpetuar-se, les coses tornen. Podríem establir que és tal la virtut de desfer i refer que té la reiteració agrària que la mateixa reiteració travessa l’oblit: hi va a través, s’hi mou plantada. No trec la vista del fenomen i em demano si no hauríem de recuperar, per al món d’avui, els aspectes fèrtils que té l’oblit en cultures més arcaiques i rurals. Em sembla que per aconseguir que la memòria signifiqui força i no pas càrrega resulta convenient de saber oblidar, de mirar d’aprendre’n.” L’entrada és lliure.

7. El divendres 10 de juliol la cantant Maria Rodés actuarà a les 21h al Parc de Can Muntanyà, en què cantarà algunes de les cançons que formen part de la seva discografia. Ja ha publicat tres àlbums: Una forma de hablar (2010), Sueño triangular (2012), María canta copla (2014). Ara acaba de llançar el llibre Duermevela. L’entrada és gratuïta.


8. Finalment, el dissabte 11 de juliol tindrà lloc a la platja de Sant Vicenç de Montalt, a partir de les 20.30h, la Revetlla poètica, en què artistes i grups com Wunderkammer, Els Nens Eutròfics, Diego Armando i Pentina’t Lula tancaran el festival. L’entrada també és lliure.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...