23 de setembre 2009

El dia que va morir Nino Bravo


www.avui.cat
12 de setembre de 2009

Teresa Bruna

'Nelly Blue', de T de Teatre i Los Tigres, va veure la llum a Tàrrega amb tal èxit que ningú dubta de l'interès que despertarà a Barcelona. És la història de dos mitòmans pintorescos, amb el somni pendent de triomfar en la cançó. Arrenca l'any 1973, el dia en què va morir Nino Bravo, que, suposadament, va tenir l'accident quan es disposava a donar suport a un d'ells en un d'aquells festivals importants del País Valencià. La trobada casual i les passions comunes fan que s'expliquin les seves vides, generosament surrealistes, i que acabin desitjant formar un duet que es diria Los Tigres.

Darrere un plantejament amable, aparentment sense més ambició que el divertiment, hi ha tots els tòpics de l'època, des dels expressament valencians a la dèria d'anar a buscar sucre a Andorra, passant pels ovnis que abdueixen, tractats amb acidesa còmica amb temps per al riure i per a la tendresa. Xavi Mira i Albert Ribalta són Los Tigres i també coautors del text amb Marta Pérez (T de Teatre), que dirigeix l'espectacle.

El 'circ & roll' del Quebec

Fira Tàrrega 2009 inclou una col·laboració amb el Quebec que aporta tres muntatges. Un d'ells és Les parfaits inconnus, de la companyia del mateix nom, espectacle revelació pel que fa a la rapidísima venda d'entrades, segons ens informen. És una proposta de circ rock en la millor tradició quebequesa: hi ha malabars, clown, contorsionisme i equilibris amb precisió experta i sentit de l'humor.

Tot i no formar part d'aquest acord, hi ha una altra relació amb el Quebec a través de Transition, dels alemanys Pan.Optikum, que adapten un text de Wajdi Mouawad, l'autor libaneso-quebequès que ha sigut artista associat del Festival d'Avinyó d'enguany. L'obra és una magnífica exhibició tecnològica, visual i de dansa aèria que molts targerins -i altres- lamenten que no hagi estat l'espectacle inaugural. "Ens agraden així, vistosos, amb petards, foc? L'inaugural és la porta de quatre dies que necessiten molta energia. Posa-ho, això, nena!", ens comenten des d'un establiment, on han coincidit uns quants descontents amb Quiku Mistu.

Transition ha comptat amb l'assessorament tècnic dels targerins Efímer i amb Llorenç Corbella, antic director de Fira Tàrrega, com a escenògraf: "Els vaig portar a inaugurar la Fira i ens vam caure bé i ens hem continuat relacionant", ens explica Corbella. El text parteix de la fundació de Tebes i parla de l'evolució de la humanitat per la boca de Tirèsies. "Demostra que el cicle de la vida es repeteix i els coets finals són per dir que ens hem disparat, però ho diem amb final feliç...", continua Corbella.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...