25 de setembre 2009

Sergi López no està sol

www.lamalla.cat
17 de setembre de 2009

L'actor torna al TNC amb el seu monòleg 'Non solum' després d'anul·lar per afonia

LAMALLA.CAT

L'actor català Sergi López torna el pròxim 17 de setembre a l'escenari de la Sala Tallers del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) amb Non solum, un any després de veure's obligat a anul·lar les funcions per una afonia. "Ens vam quedar a mitges, i això sempre és frustrant", va dir l'actor durant la presentació d'aquesta restrena, que el 21 d'octubre de l'any passat va haver d'anul·lar la sèrie de representacions que havia iniciat el 9 d'octubre i que haurien d'haver continuat fins al 2 de novembre.

Una vegada més, Sergi López pujarà sol a l'escenari del TNC, únicament amb una caixa de fusta i unes ulleres de plàstic que semblen de mentida, i es multiplicarà en una trentena de personatges, en un monòleg escrit i concebut a partir de la improvisació. Durant una roda de premsa celebrada dimarts, un divertit Sergi López va comentar que, igual que fa un any, li segueix sent difícil explicar de què va el muntatge, però que "amb el pas del temps" se sent "cada vegada més reflectit" en el seu contingut. "És sorprenent com et retrates quan escrius teatre, encara que no parlis de tu mateix", ha afegit López, que ha definit l'obra com "una aposta arriscada disfressa de lleugeresa i de comèdia".

Tornar al TNC amb la mateixa obra té avantatges, segons López, que creu que aquesta vegada el públic vindrà amb més referències, ja que "com a mínim ja ha corregut la veu que és una cosa 'graciosa'". El director artístic del TNC, Sergi Belbel, ha explicat que "quan Sergi es va curar de l'afonia" li va demanar que tornés i "afortunadament" el TNC ha pogut tornar a programar l'obra. L'actor de Vilanova i la Geltrú (Garraf) ha reconegut que la seva intensa carrera cinematogràfica li ha impedit fer una gira convencional i des que van estrenar l'obra en el Festival Temporada Alta de Girona el 2005 ha anat fent bolos d'una forma "irregular".

Canta, balla i actua
López ha recordat que es va llançar a l'aventura de crear Non Solum perquè "tenia unes ganes boges de fer teatre" i volia crear una obra que "traspassés a l'intèrpret", a partir d'una sèrie de situacions en les quals es busca resposta a moltes de les preguntes que es fa l'home d'avui. En aquest sentit, tant López com el director Jorge Picó sostenen que el significat de l'espectacle l'acaben donant els propis espectadors, que, per l'experiència viscuda anteriorment, acaben reaccionant davant les propostes que sorgeixen de la tarima. López es mou a l'escenari, en un viatge amb tocs surrealistes, en el qual també balla i canta un tema de Pau Riba i dos boleros, encara que és conscient que la cançó no és el seu fort. "No sóc cantant -ha precisat- però tenia ganes de veure un tipus esbojarrat i deixar-me anar".

Amb aquest espectacle, d'una hora i trenta-cinc minuts de durada, López estarà al TNC fins al 18 d'octubre, i després viatjarà a Viladecans, Manresa i Granollers, a la província de Barcelona, Avilès, on estrenarà la versió castellana de l'obra i França i Suïssa, on posarà en escena la versió francesa, que ja ha interpretat a París. "De moment tinc ganes de seguir amb aquesta obra, però més endavant m'agradaria treballar amb un repartiment ampli i un text d'aquests potents, en els quals no pots canviar ni una coma", ha dit.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...