26 de setembre 2009

La tartamudesa es fa més visible a dalt de l'escenari

www.lamalla.cat
22 octubre de 2009

El Teatre de Granollers estrenarà el 10 d'octubre l'obra “Vides Melòdiques”, en la qual participen actors que pateixen aquesta alteració de la parla

JOSE L. CÁNOVAS
Barcelona

El Teatre Auditori de Granollers estrenarà el proper 10 d'octubre el musical “Vides Melòdiques”, una història sobre la tartamudesa en la qual participaran persones que pateixen aquesta alteració de la parla. L'obra compta amb el suport de la Fundació Espanyola de la Tartamudesa i es va gestar en el grup d'autoajuda que aquesta entitat organitza a la ciutat de Barcelona, a partir de les vivències dels seus integrants. El dramaturg Bertus Compañó s'ha encarregat de plasmar aquestes experiències en una obra teatral i el pianista Gonzalo Redondo ha compost la música original de l'espectacle. Amb esdeveniments com aquest, la fundació pretén sensibilitzar la societat i fer més visible un problema que afecta el 2% de la població.


L'obra s'estrenarà al teatre e Granollers el 10 d'octubre vinent

La tartamudesa s'inicia en la infantesa, ja que habitualment els símptomes es comencen a presentar entre els 2 i els 5 anys. No es tracta d'una malaltia sinó d'una dificultat involuntària i cíclica que causa interrupcions en la fluïdesa de la parla. No es coneixen amb exactitud les causes de la tartamudesa, tot i que els estudis més recents suggereixen que es produeix per una interrelació de diferents factors, tant biològics i psicològics com socials.

La Fundació Espanyola de la Tartamudesa estima que a Catalunya hi ha unes 120.000 persones que pateixen aquest trastorn, la qual cosa equival al 2% de la població adulta i al 5% dels nens. A la totalitat del territori espanyol, la xifra supera les 800.000 persones. Els afectats per aquesta alteració són sovint víctimes d’automarginació i discriminació en l’àmbit social i, especialment, en els àmbits laboral i escolar, cosa que els impedeix progressar de manera adient en aspectes importants de les seves vides.

Els objectius de la fundació
La missió de la Fundació Espanyola de la Tartamudesa (TTM) és millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen aquesta alteració i conscienciar la societat sobre la problemàtica per aconseguir una millor integració dels tartamuts. TTM ha creat grups d'autoajuda a les principals ciutats espanyoles, campanyes de divulgació, trobades, jornades tècniques i ha aconseguit eliminar la tartamudesa com a causa d'exclusió en les oposicions a l'Administració de l'Estat. A més, ofereix assessorament i suport a les persones tartamudes i les seves famílies, així com cursos de formació per a professionals de l'àmbit de la tartamudesa.

L'ultima acció de TTM ha estat preparar un musical en el qual participen dotze persones tartamudes que mai no han trepitjat un escenari. L'obra s'estrenarà el proper 10 d'octubre al Teatre Auditori de Granollers amb el títol de “Vides melòdiques” i serà una oportunitat interessant per acabar amb els tòpics que històricament han perseguit els tartamuts. La idea va sorgir a les reunions del grup d'autojuda que la fundació té a Barcelona i el dramaturg Bertus Compañó Galo ha estat l'encarregat d'escriure l'obra.

L'origen de la idea
Abel Robledo és el coordinador general de l'obra i ha explicat a lamalla.cat com va néixer “Vides Melòdiques”. “Gonzalo Redondo (encarregat de la música de l'obra) ja feia temps que volia organitzar un concert benefic i jo havia muntat un grup de teatre al taller d'autoajuda de la Fundació. Vam decidir reunir els dos projectes i vam contractar un director d'escena, que ens va proposar fer un musical sobre la tartamudesa”, assegura Abel, que va organitzar un càsting entre persones tartamudes per completar el repartiment de l'obra.

“Vides melòdiques” explica els sentiments d'una persona amb tartamudesa a través de les experiències viscudes en un viatge màgic. El protagonista principal és Ramon, que en aquest periple retrobarà els moments que han marcat la seva vida. La música està composta per Gonzalo Redondo, membre de TTM, i la soprano Delia Agúndez, formada al Conservatori del Gran Teatre del Liceu, és la veu principal, mentre que la coordinació és responsabilitat de Robledo. També participa el grup de teatre “Pota de kiwi”, integrat per joves d'entre 14 i 17 anys que interpretaran els papers dels protagonistes en la seva època adolescent, i el grup de ball “Esbart Dansaire de Granollers”.

Espectacle de sensibilització
“El fet que treballin conjuntament persones tartamudes i no tartamudes suposa un interessant projecte de convivència. Els que no pateixen tartamudesa han pogut veure que no hi ha tanta diferència entre ells, la qual cosa ha servit per pujar l'autoestima dels seus companys”, diu Robledo, que assegura que l'objectiu és crear un espectacle de sensibilització i donar a conèixer el problema de la tartamudesa des d'una perspectiva diferent. “Us volem demostrar com és la vida d'una persona tartamuda, però des d'una òptica positiva. Volem ensenyar que els tartamuts, a més de demanar, també podem oferir moltes coses la societat”.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...