28 de desembre 2009

L’Almeria Teatre obre a Gràcia amb una comèdia de dones



www.elperiodico.cat
19 de desembre de 2009

Cinc noies i un vestit’, del guionista d’‘American Beauty’, inaugura el local
El director de la sala, Víctor Álvaro, programarà «teatre comercial de qualitat»

IMMA FERNÁNDEZ
BARCELONA

Nou mesos després del previst, l’Almeria Teatre va aixecar ahir el teló al barri barceloní de Gràcia (al carrer Sant Lluís, 64) després de la rehabilitació de l’antic teatre de la Casa de Almería. La nova sala, amb 183 localitats, està dirigida per Víctor Álvaro i la seva companyia Gataro, que feia vuit anys que buscaven un local per exhibir de manera permanent les seves produccions.
La comèdia Cinc noies i un vestit, d’Alan Ball –el celebrat guionista d’American Beauty i de la sèrie A dos metros bajo tierra– ha estat l’elegida per inaugurar una programació que, segons explica Álvaro, pretén recuperar l’esperit del Lliure de Fabià Puigserver. «Volem oferir un teatre de petit format que resulti atractiu al públic; omplir el forat que hi ha entre l’oferta de les sales alternatives i el gran teatre comercial amb un programa molt variat que inclogui obres de text, musicals, òpera, circ...».
L’objectiu del nou espai, argumenta el director, és «explicar històries amb un repertori avantguardista per a tots els gustos i de qualitat, a l’estil del teatre fringe (al marge) que es fa a Londres i Nova York». Entretenir i suscitar el debat és la seva doble meta, i per això també estan oberts a les propostes d’altres companyies.

RETRAT AGREDOLÇ

L’escenografia rosa i kitsch del dormitori femení de Cinc noies i un vestit rebrà els espectadors fins al 27 de desembre. Allà es refugien, per vomitar les seves frustracions i anhels, les cinc dames d’honor d’un ostentós casament a Tennessee (EUA). Les actrius Georgina Latre, Anna Casas, Savina Figueras, Ariadna Suñé i Guida Uyà recreen l’univers creat per la ploma àcida i sense concessions de Ball. «És una comèdia agredolça, un retrat crític de la societat nord-americana en què l’autor, que sol situar-se al costat dels marginats, repeteix els perfils d’American Beauty i dels seus guions televisius: la filla rebel, la guapa frustrada, la dona ultracatòlica, la lesbiana i la casada insatisfeta. Cinc dones molt diferents i contradictòries», comenta Álvaro, director del muntatge.
El 29 de desembre agafarà el relleu al muntatge el musical Black Rider, de Tom Waits, Robert Wilson i Williams S. Burroughs, també sota la direcció d’Álvaro i amb els actors Muntsa Rius, Ferran Frauca, Frank Capdet, Bealia Guerra, Jordi Vidal i Óscar Martínez. L’espectacle narra les vicissituds d’un oficinista que pacta amb el diable per aconseguir el favor de la seva enamorada. A partir del 3 de gener vinent, a les funcions dels diumenges a la tarda s’estrenarà From London to Barcelona, un muntatge musical dirigit i supervisat per Jeremy Fisher (Els miserables, Miss Saigon), amb Maria i Marta Torras al repartiment.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...