29 de desembre 2009

El Teatre Monumental no reobrirà les seves portes com a mínim fins al març



www.capgros.com
17 de desembre de 2009

Les obres de millora acústica del recinte, previstes des de fa mesos, no començaran fins al gener i s’hi afegiran més treballs de remodelació


per V. Bueno
fotos R. Gallofré

El FEOSL preveu una partida de 150.000 euros en concepte de 'segona fase' de les obres iniciades el 2009 amb el FEIL

La Dada
150.000 euros
La inversió prevista pel nou Fons Zapatero

Nou teatre al Parc Central?
Mentre dura el reguitzell d’obres al teatre, l’avantprojecte del PAM 2010 presentat fa unes setmanes pel govern municipal, i que s’ha d’aprovar el proper 24 de desembre, preveu “l’elaboració del projecte d’un nou teatre que s’emplaçarà a l’àrea del Parc Central”. Aquesta iniciativa recull un dels punts de l’Acord de Govern vigent (i de més d'un acord d'anteriors legislatures que no es va acabar complint), tot i que l’actual conjuntura econòmica fa difícil entreveure que acabi sent una realitat l’any vinent.

El seguit d’obres de millora que s’estan realitzant al Monumental faran que el teatre no reobri les seves portes fins, com a mínim, el març de 2010. Els treballs per optimitzar l’acústica del recinte encara resten pendents d’execució, després de diversos endarreriments acumulats. En un principi estaven previstos per al mes de setembre passat, però posteriorment es van demorar fins al novembre. La realitat, però, és que encara no han començat. Les noves previsions marquen el mes de gener com a data d’inici, amb un termini d’execució d’uns tres mesos. D’aquesta manera, no serà fins al mes de març que el teatre podria tornar a funcionar amb normalitat, cosa que afectarà la programació habitual que té lloc en el recinte mataroní, molt compromesa pel conjunt de reformes que s’hi estan fent des del darrer terç d’aquest 2009.

Malgrat tot, hi ha un altre element que pot alentir encara més aquest procés. El FEOSL, el nou Fons Zapatero d’aquest 2010, inclou una partida pressupostària de 150.000 euros en concepte de “segona fase” de les obres de millora de l’accessibilitat del teatre, que també s’han realitzat durant aquest 2009 finançades per l’Estat a través del FEIL. Aquesta segona fase es farà en paral·lel a les obres de millora acústica, amb l’objectiu que finalitzin les dues al mateix temps, però ara mateix es fa difícil preveure-ho amb exactitud un cop vist el guirigall de dates i demores que està patint la remodelació del teatre Monumental. En aquest sentit, els treballs estan destinats a remodelar el vestíbul, amb la construcció d’una nova escala d’accés i una nova porta, l’eliminació de les barreres arquitectòniques i la substitució de la coberta. El FEIL de 2009 va dedicar a aquest projecte una inversió de 200.000 euros, a la qual s’hi hauran de sumar els 150.000 del nou FEOSL. El regidor de Cultura, Sergi Penedès, assegura que aquestes obres “no hauria d’afectar el termini previst per reobrir el Monumental al mes de març”, tot i que reconeix que aquests treballs estan sotmesos a moltes “variables”.

Si la programació municipal de teatre i dansa ja ha estat molt minsa durant aquesta tardor degut a les obres (només dos muntatges a l’octubre), sembla que amb el nou any seguirà pel mateix camí. Davant d’aquesta situació, l’IMAC, l’encarregat de la programació, està treballant en una alternativa. Tere Almar, responsable de la programació d’arts escèniques, explica que volen donar sortida a les diferents companyies de circ i d’espectacles “de llenguatges no convencionals” que són residents a Mataró. Es tracta d’Els Cronopis del Circ i Antigua y Barbuda, que actualment assagen a la nau de l’antiga Fàbregas del Paper. Les dues últimes setmanes de gener i de febrer es presentaran diversos projectes d’aquests col·lectius, en un espai que encara està per decidir. El tret de sortida el donarà l’espectacle que Circ Delicia, vinculat amb Cronopis, oferirà la nit de Cap d’Any al campanar de Santa Maria.

Dues obres anul·lades de La Xarxa
Una de les entitats que es veurà més afectada per la demora en les obres serà la Xarxa, que programa mensualment obres de teatre per al públic infantil i juvenil. Van iniciar la temporada a l’octubre, però els mesos de novembre i desembre no hi han pogut portar cap muntatge. Amb la situació actual, també s’han vist obligats a anul·lar els espectacles de gener i febrer (Reprís, de Teatre Mòbil, i Hansel i Gretel de La Roda Produccions). Josep Macià, coordinador de La Xarxa a Mataró, explica que miraran de portar les obres “el curs vinent”, i confia que sí es podrà representar el muntatge previst pel març, Una nit al museu de Gralla Manufactures Teatrals. Macià apunta que han buscat alternatives al Monumental, però els ha resultat molt complicat. “Una opció seria Sala Cabañes, però ara és temporada de Pastorets”, recorda. La programació de cinema del teatre Monumental, i la campanya Anem al Teatre, que acosta les arts escèniques als escolars del Maresme, també es veuran seriosament compromeses per els treballs de millora del recinte. En el segon cas, per a la pausa ja prevista de novembre i desembre ja s’havien buscat espais alternatius com ara el Foment o la Sala Cabañes.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...