26 d’octubre 2010

El Molino torna a girar


Després de tretze anys tancat, el mític music hall del Paral•lel obre de nou les portes

Va ser, durant dècades, un punt ineludible de la nit de Barcelona. Alhora irreverent i previsible, díscol i convencional, El Molino ha estat molt més que un simple music hall. Amb les seves noies lleugeres de roba, les seves cançons de lletres -escassament- equívoques, i la seva audiència enamorada de la carn i els comentaris picants, el vell teatre del Paral•lel es va guanyar un lloc d'honor en el paisatge sentimental de l'escena de la capital. Després va arribar la decadència i, finalment, el tancament. Aquest dilluns les aspes de la façana no giraran, però el teatre tornarà a estar ple de llum, de públic, i de plomes. El Molino ha tornat.

Ha tornat després de moltes dificultats, tantes, que els veïns de la zona van perdre l'esperança que el vell edifici tornés a tenir vida. Però l'edifici va anar a terra, el solar es va posar en obres, i un nou edifici ocupa el lloc de l'antic teatre. En conserva part de la façana, les aspes, i el nom. Barcelona, que molts creuen que s'està convertint en una ciutat de cartró pedra, s'està aficionant a tirar edificis a terra i a conservar-ne només la façana, com si fos un decorat. Aquest ha estat també el destí d'El Molino, que ha vist com la seva minúscula platea, els seus pisos, els seus llums, tot passava a la història. El nou Molino té molt poc a veure amb el que durant dècades va escriure algunes de les pàgines més importants en la història del Paral•lel.

No només el contenidor és nou. L'empresa Ocio Puro, l'encarregada de tornar a posar en marxa la sala, ha invertit quinze milions d'euros i el resultat és un espai alhora íntim i sofisticat. Diuen els seus responsables que és la millor sala de la ciutat, des d'un punt de vista tècnic. Ara ja no hi haurà espai pels músic, i aspectes com la il•luminació han estat molt cuidats. Com ho ha estat la restauració. L'antic bar, ubicat al costat de la Platea i on milers de barcelonins van prendre's una copa mentre a pocs metres les dones ensenyaven les cuixes, ha donat pas a un espectacular restaurant ubicat a la planta alta de l'edifici. La terrassa mirador vol convertir-se en un espai de trobada per als noctàmbuls, ara que les terrasses dels hotels s'han posat de moda.

Un programa variat
I si els contenidor ha canviat també ho ha fet el contingut. L'espectacle inaugural, un dels secrets millor guardats de la nit de Barcelona, conserva l'esperit d'El Molino de sempre, però el nou teatre serà molt més que un aparador de revistes de petit format. Cada dimarts hi haurà flamenc, amb un programa que confeccionarà la cantaora Mayte Martín. Hi haurà també tango, música per a ballar i teatre en estat pur, amb una vocació: fer del Molino un planter de nous artistes.

De moment, l'escenari es tornarà a il•luminar per a 'Made in Paral•lel', l'espectacle inaugural. Res no se sap ni s'ha escoltat sobre el muntatge, però el fet que el seu director sigui Josep Maria Portabella, fundador de les divertides The Chanclettes, confirma que el nou Molino vol ampliar els horitzons però no perdre de vista els vells. Ara només falta conèixer quina serà la resposta popular, en un Paral•lel que vol tornar a brillar de nit.

PUBLICAT PER
ISIDRE ESTÉVEZ
EFE / TONI ALBUR ( La façana del restaurat Molino, que amaga el nou edifici, de planta més alta, i que conté una terrassa mirador )
WWW.LAMALLA.CAT
18 DE OCTUBRE DE 2010

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...