21 d’octubre 2010

El Molino gira al futur


El modernitzat teatre obrirà dilluns amb un espectacle que respecta l'«essència» del local centenari

Les aspes d'El Molino tornaran a girar a partir de dilluns que ve impulsades pels aires del segle XXI. Icona del Paral•lel canalla, el centenari cafè concert torna 13 anys després del seu tancament amb uns aires de modernitat que es respiren en el flamant edifici i que pretén prolongar-se en la programació. Un espai, dotat de les últimes tecnologies en il•luminació i acústica, que brillarà més que mai a l'avinguda amb la sinuosa cortina de llums LED que decora la seva façana.

Josep Maria Portavella, director i actor de la companyia The Chanclettes, alçarà el teló amb Made in Paral•lel, un espectacle que busca «honrar el passat tenint en compte la societat en què vivim i les inquietuds de la gent d'avui», va anunciar el director artístic, que ha comptat amb les col•laboracions de Roberto Alonso, en la direcció coreogràfica; Xavier Torras, en la direcció musical, i la veterana María Araujo, responsable del vestuari, que va insinuar que «les plomes estan de moda».

Els creadors no van voler revelar detalls d'un muntatge que respectarà l'«esperit» del local cabareter i en què participaran 22 artistes, alguna d'estrangera. «Els que vinguin moguts per la nostàlgia trobaran l'essència; és una revisió del gènere», va afegir el director. Serà un xou multidisciplinari amb una banda en directe, humor, striptease, màgia, elements multimèdia... Una representació de les línies escèniques que abordarà la sala, que s'obrirà al públic el divendres 22.

EMOCIONAR I DIVERTIR
«Volem sorprendre, emocionar i divertir», va proclamar Elvira Vázquez, consellera delegada d'Ocio Puro, l'empresa promotora i propietària de l'edifici, i alma mater d'una recuperació xifrada en 15 milions d'euros. Per a això va crear i presideix la Fundació El Molino (FEM), a la qual pertanyen, entre altres, Miguel Bosé i Emilio Sánchez Vicario. Amb les aspes ja en moviment, les aspiracions artístiques inclouen «fer planter» i descobrir talents locals. «Aquí hi cap tothom», va dir Vázquez, que va subratllar «la polivalència i diversitat» de la infraestructura i es va congratular de la «gran expectació» generada.

«Som molt petits però molt alts». La frase de Vázquez resumeix l'arquitectura de l'edifici, que va voler «potenciar a l'extrem la verticalitat de l'original», segons l'arquitecte Josep Bohigas, del despatx Bopbaa, encarregat del projecte. Així, la petita sala, per a 250 espectadors, sorprèn amb una altura de 30 metres distribuïts en vuit plantes. Hi ha dos amfiteatres, una sala d'assajos i un club privat per «als amics» d'El Molino: el Golden Bar, amb una terrassa i una silueta d'homenatge a Carmen Amaya. En l'innovador interiorisme, de Fernando Salas, destaca el joc d'il•luminació i color que permeten els llums LED que impregnen diferents zones.

«El nou Molino és una bomba cultural», va dir l'alcalde, Jordi Hereu, que va valorar la «total modernitat d'un espai que uneix el millor de la seva història amb la tecnologia més avançada». Al seu parer, suposa «el millor missatge» de recuperació del Paral•lel com a eix cultural i cívic. «És un exemple de com la cultura es converteix en motor de desenvolupament». Després de l'obertura de l'Arteria i El Molino, queden els reptes de l'Arnau i el solar de l'antic Talía, i la «millora urbanística», va postil•lar Hereu, d'un passeig que anhela reprendre el nom de Broadway barceloní.

publicat per
Imma Fernández
Imatge de l'interior d'El Molino, on destaca la innovadora il•luminació a base de llums led. Ricard Cugat
www.elperiodico.cat
14 de octubre de 2010

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...