28 d’octubre 2010

Núria Espert reviu l'alienació d'una jove ultratjada


Miguel del Arco dirigeix el monòleg 'La violación de Lucrecia', de Shakespeare

Feia lustres que li voltava pel cap el «meravellós i captivador» poema dramàtic La violació de Lucrecia, de William Shakespeare, però la gran dama de l'escena no es veia «capaç» d'interpretar-lo. Ara, sí. Núria Espert es posa en la pell de la noia agredida i alhora assumeix els papers del seu marit, el violador i la narradora que explica la tragèdia. Un monòleg amb moltes veus que l'actriu va voler que dirigís Miguel del Arco, responsable de l'aclamada Una función por hacer. Després d'estrenar-la la setmana passada a Ourense, avui es presenta en una funció única a Salt, dins del Temporada Alta.

La violación de Lucrecia
Teatre de Salt
Divendres 22
21.00
15 EUROS
Sola a l'escenari, Espert s'endinsa en un laberint esquizofrènic i terrorífic per narrar i recrear el fet criminal que va acabar amb el regnat dels reis a Roma i va propiciar la instauració de la república. La violació de la jove Lucrecia per un amic del seu marit: el príncep Tarquino. Un commovedor relat que «conté una gran bellesa malgrat la seva esgarrifosa violència», subratlla la protagonista, que es transmuta en uns personatges «intensament alienats»: la víctima ferida i el criminal que, malgrat els seus remordiments, no pot contenir la seva rabiosa pulsió. «És una peça d'una extrema dificultat que ella fa fàcil com només les més grans ho poden fer», afirma Del

Arco.

Espert elogia el treball del director -«la seva infinita minuciositat i passió»- i de Sandra Vicente, responsable d'una atmosfera sonora que, juntament amb la il•luminació, punteja a la perfecció el tràgic succés. «Quan Del Arco va llegir el poema i em va dir que li semblava trepidant, com un guió de Tarantino, vaig saber que ell era el meu home -addueix l'actriu-. Ha convertit un monòleg en un magnífic espectacle teatral». El tractament dels efectes sonors és, segons el director i actor madrileny, «de pel•lícula de por». «Es tractava de crear un espai d'alienació en el qual fluís el grau emocional tan bèstia dels personatges», afegeix Del Arco, que va admetre la seva «taquicàrdia» quan Espert li va trucar.

AL LLIURE DE GRÀCIA
Obra primerenca del bard, La violación de Lucrecia conté, segons Espert, tota la grandiositat de la seva dramatúrgia posterior. El muntatge visitarà Madrid i arribarà la temporada que ve, ja sota la direcció de Lluís Pasqual, al nou Lliure. «Em fa moltíssima il•lusió anar a Gràcia», diu l'actriu, que també celebra la Medalla d'Or que li ha concedit el Liceu. «És una alegria extraordinària i més al ser la primera vegada que es premia una direcció escènica, ja que només havien guardonat directors d'orquestra i cantants. Estic emocionada».

PUBLICAT PER
IMMA FERNÁNDEZ
FOTO DE JAVIER NAVAL (Núria Espert, en una escena de 'La violación de Lucrecia')
WWW.ELPERIODICO.CAT
22 DE OCTUBRE DE 2010

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...