25 de febrer 2008

Joan Crosas triomfa a París amb el 'Quixot' surrealista de Savary



www.elperiodico.cat
17 febrer 2008

• 'Don Quichotte contre l'Ange Bleu' arribarà a l'agost a Peralada i Barcelona

Una escena del muntatge de Savary a París.
ELIANNE ROS
PARÍS
Estrenar-se en el teatre fran- cès amb un personatge com el Quixot sota la batuta d'un director de prestigi és un caramel per a qualsevol artista hispà. Conscient que una oportunitat així difícilment tornaria a trucar a la seva porta, l'actor català Joan Crosas no s'ho va pensar dues vegades quan Jér“me Savary li va trucar. L'espectacle Don Quichotte contre l'Ange Bleu, que acaba d'arribar a la cartellera al Théâtre de Paris, travessarà els Pirineus l'estiu que ve. Peralada, Barcelona, Bilbao i Madrid figuren en l'itinerari.
El públic parisenc ha rebut calorosament la interpretació de Crosas i la premsa ha saludat el treball de "l'actor vingut d'Espanya" en la pell del cavaller de la trista figura, reinterpretat per Savary amb grans dosis d'imaginació, humor i surrealisme. Un muntatge amb el qual el veterà director recupera l'esperit anàrquic i pluridisciplinar de la seva primera criatura: el Magic Circus. Savary introdueix a la seva coctelera la novel.la de Cervantes, la tradició del cabaret i la pel.lícula alemanya El ángel azul (Josef von Sternberg, 1930), que va llançar a la fama Marlene Dietrich.
El resultat de barrejar aquests mons decadents porta el Quixot a París per combatre el mal encarnat per la vedet Daisy Belle. Igual que li passa al professor Rath davant dels encants de la cabaretera interpretada per Dietrich, l'hidalgo de la Manxa cau rendit davant de Daisy, personatge fet a mida d'Arielle Dombasle, la popular cantant i actriu casada amb el filòsof Bernard-Henri Levy. Tota una icona mediàtica a França.

PERSONATGE MOLT TEATRAL
La idea del muntatge va sorgir una nit de tertúlia ben regada parlant sobre la desaparició d'El Molino de Barcelona, on Savary es va imaginar l'heroi de Cervantes lluitant contra les aspes del local de varietats. "El Quixot és un personatge sempre inacabat, i molt teatral. És com el Che o com Jesús", sentencia el director.
La trobada entre Savary i Crosas té la seva història. "Em van trucar dues vegades per fer substitucions d'urgència, però en totes dues el problema es va solucionar sense necessitat de la meva intervenció", explica la veu que dobla Gene Hackman i Morgan Freeman. Així que, quan al juny el director li va proposar el paper, a Crosas li va semblar "un repte i una bogeria interessan- tíssima". L'intèrpret es confessa un gran "admirador" de Savary, qui, per la seva part, elogia "el gran coratge" del català.
"Em venia de gust tornar al teatre i la idea de fer el meu primer Quixot i debutar a París resultava molt atractiva", comenta Crosas, que en els últims temps s'ha prodigat més als platós de cine i televisió --Amar en tiempos revueltos, Ventdelplà--. La seva sòlida formació musical i la seva bona base de francès han estat claus per aconseguir el paper, en què realitza una petita incursió en el flamenc acompanyat pel guitarrista Paco el Lobo.
Convertit en home orquestra --actor, trompetista, acordionista i cantant--, Savary actualitza el guió amb gags sobre Sarkozy i Berlusconi, a qui presenta com un destructor de l'espectacle en viu. El Quixot apareix com un personatge molt vigent, encarnat avui pels actors de teatre o la combativa associació Fills de Don Quixot, que lluita contra l'exclusió social dels sense sostre.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...